De zwangerschap

8 mei.

Als er dan sprake is van een geslaagde dekking begint het lange wachten. We denken allemaal dat Jushi zwanger is. Ze is weer overdreven aanhankelijk, Ze wordt toch echt wel wat dikker. De spenen zijn wat meer geprononceerd. En ze heeft een keertje overgegeven. Gewoon, dat braken omdat je zwanger bent. Niet van iets verkeerd gegeten hebben.

En na 5 weken wordt ons vermoeden bevestigd.

Samen met de 2 kleinkinderen die bij ons wonen rijden we naar de dierenkliniek in Best. De kinderen (4 1/2 en bijna 3) hebben eigenlijk geen idee wat er staat te gebeuren. Ja, we gaan kijken of Jushi puppy's in haar buik heeft. Ik heb geprobeerd uit te leggen dat de dierenarts een apparaat heeft waarmee hij in het binnenste van Jushi kunnen kijken. Met grote ogen kijken ze naar het scherm, waarop het binnenste van Jushi getoverd wordt. Kamertje na kamertje floept voorbij: "Kijk, daar zit er eentje, en daar, en daar, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,1....uhhhh een stuk of 10! Nou jongens, Jushi krijgt puppy's! Gefeliciteerd!

Kamertje na kamertje

Het is duidelijk dat er veel pups in de buik van Jushi zitten. Nu nog een 4-tal weken broeden en dan.......

Bij thuiskomst zit Vince op z'n hurken bij Jushi, die lekker in haar mand ligt te tukken. "Met zijn ogen speurt hij de buik van Jushi af. En dan komt het:" Hoe komen die pups er eigenlijk uit?" "De pups komen uit het slurfje onder Jushi's staart, kijk maar". Hij kijkt. "Jaja", zegt hij meesmuilend, "daar kunnen ze toch helemaal niet door?"

Ik hoop dat hij getuige kan zijn van de bevalling. Dan ben ik tenminste weer geloofwaardig..

Foetus van 5 weken.

De ontwikkeling van de organen is vrijwel klaar, de foetus is nu minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. Tanden, snorharen en nagels zijn nu volop in ontwikkeling. Het geslacht is bepaald. De huidskleur begint zich te ontwikkelen en de pups kunnen zich draaien.

De foetus groeit nu van 18 naar 30 mm.

De werpkist.

Het is nog een beetje vroeg, maar we hebben de werpkist vast geplaatst. De hele omgeving is gepoetst, de muren zijn geverfd (er zaten op de muur nog wat vlekken en plekken van het vorige nest) en de kist zit weer in elkaar. Alle kleden, dekbedovertrekken en handdoeken moeten nog gewassen worden en dan kan het bedje opgemaakt worden, maar daar wachten we nog even mee, want anders is het alweer stoffig voordat de bevalling begint.

We hebben nog een aantal drukke dagen, dus het kan maar vast gebeurd zijn.

Zondag 12 mei, moederdag.

Vorig jaar op moederdag is Jushi bevallen van haar C-nest. Een memorabele dag. Er was veel moederdagbezoek, dat we successievelijk weggesluisd hebben omdat Jushi ging bevallen.

Vandaag is het een rustige dag. Jushi houdt zich voornamelijk bezig met een van haar favoriete bezigheden: lekker soezen in het zonnetje.

Steen in mijn maag.

Al maanden geleden hebben we een cruise geboekt. Er was nog geen sprake van een nestje voor Jushi, ik heb daar op dat moment geen seconde bij stilgestaan. Dit jaar zijn Peter en ik samen 150 jaar. Heel speciaal, dat is wel een reisje waard. Sinds de coronatijd zijn we eigenlijk niet meer lang weg geweest. En nu gaan we dus 9 dagen weg, waarvan 7 dagen op een schip. De steen in mijn maag heeft betrekking op het afscheid van Jushi. Nee, ze zal niks tekort komen, er wordt goed voor haar gezorgd door mensen waar ze ook heel veel van houdt. Maar niet door ons dus. En ze gaat ons missen dat weet ik zeker. Maar wij gaan haar ook missen en dat doet me denken aan vroeger, toen we op een gegeven moment zonder kinderen op vakantie gingen, ook met een steen in mijn maag. Heimwee. Maar ik weet nu dat het went, want we gaan het vast heel leuk hebben. En Jushi ook.

Tot over 10 dagen!


22 mei.

Het is al laat in de avond als we thuis komen van onze vakantie. Onze dochter heeft ons opgehaald op het vliegveld en als we thuis komen is iedereen in diepe rust. Om de verrassing van onze thuiskost voor Jushi zo groot mogelijk te maken lopen we heel stilletjes door de schuur, onze trolleys in de hand, zodat ze niet wakker wordt van de rollende wieltjes. Ellis gaat als eerste naar binnen. Tijdens de vakantie heeft Ellis (samen met anderen) voor Jushi gezorgd, dus als Jushi één oog opent ziet ze Ellis en die is ze gewend, dus slaapt ze verder. 

Dan hoort ze blijkbaar toch iets anders en als ze haar beide ogen opent ziet ze ons en vliegt ze overeind, haar mand uit om ons te begroeten. Wat is ze blij! En wat zijn wij blij! Jushi rent van de een naar de ander en laat zich uitbundig aaien.

Ze is echt dik geworden. De melklijsten zijn al goed ontwikkeld. Wat een buik! Haar gezichtje is een beetje smaller geworden, zo lijkt het. Ze ziet er prachtig uit.

En dan is het tijd om te slapen, het was een vermoeiende dag!

24 mei.

Vandaag is Jushi 7 weken en 5 dagen zwanger. 

Het skelet van de foetussen wordt steeds steviger. Ze zijn nu ook zichtbaar op een röntgenfoto. Ze zijn nu alleen bezig met groeien.

De buik groeit en groeit. Tegen het eind van de week kun je de pups voelen in de buik. Dat hebben we bij Jushi ook gedaan. Zo ontroerend mooi. Het haar op de buik van de moeder gaat uitvallen, zodat de pups de tepels goed kunnen vinden.

Als Jushi rustig ligt kun je de pups zelfs zien bewegen. Kleine, subtiele beweginkjes, bultjes eigenlijk, die zich een beetje verplaatsen. Jushi slaapt veel. Als ze buiten is ploegt ze de bloementuin om. Typisch het graven van een aanstaande moeder. Nestje maken. En ze heeft ook erge honger, we zijn begonnen met bijvoeding. Voorlopig een worst (2 halve per keer, omdat ze veel kleine maaltijden krijgt). 

Het grote wassen is begonnen: de vetbedden, de hoeslakens, de handdoeken en badlakens, de fleecedekens. Alles lekker schoon voor de nieuwe leventjes. De kist is helemaal fris en fruitig, het groene tafeltje en de grote leunstoel staan klaar. Nog maar een weekje........

26 mei, 8 weken.

Jushi krijgt het zwaar. Ze ís ook zwaar. Het klinkt misschien gek, maar ze groeit elke dag zichtbaar. Die pups daarbinnen hebben het goed! Jushi krijgt nu ook meer te eten, anderhalve worst en brokjes zoveel ze wil. En als ze niet genoeg krijgt, steelt ze, als ze de kans krijgt, ons eten van het aanrecht. Het plekje waar ze het liefst ligt is de bijkeuken. Met haar neus naar de openstaande buitendeur geniet ze van de rust en de lekkere luchtjes van buiten. Nu en dan zucht ze, soms horen we haar een beetje kreunen. Het opstaan en gaan liggen kosten haar duidelijk moeite. Ze mag van mij niet meer alleen buiten, omdat ze bij de vorige bevalling haar pups in de struiken wilde baren. Toen hebben we haar, al persend, mee naar binnen moeten sleuren.

Ondertussen heeft ze al een paar keer in de werpkist gelegen. Dat kunnen we zien aan de omgeploegde doeken en lakens. Toen ze de eerste keer de werpkist, op mijn aandringen, betrad stootte ze haar kop tegen de warmtelamp. (Die hadden we nog niet op hoogte hangen). Ze vloog de kist uit en was er met geen stok meer in te krijgen. Maar na verloop van tijd vatte ze toch moed en ging ze er uit zichzelf in. Het begin is gemaakt.

Kraamkamer

De werpkist staat, de doeken, lakens liggen er in. Alle handdoeken, dekbedovertrekken, lakens en vetbedden zijn gewassen. De onderleggers en babydoekjes zijn besteld. Pen en papier voor de administratie. 

We hebben een camera geïnstalleerd, met zicht, nu nog, op de mand van Jushi en een gedeelte van de kamer.

Om 5 uur vanochtend zag ik op mijn telefoon hoe ze opstond en wat rondsjokte door de kamer. Plotseling hoorde ik, buiten beeld, een hoop herrie en gekletter. Ik haastte me mijn bed uit en toen ik in de kamer kwam zag ik dat ze haar voerbak verplaatst had en lekker stond te eten. Dat is toch even wennen, zo'n geluid via de camera.


Maandag 27 mei. dag 57

Bij thuiskomst na 10 dagen Griekenland , is, mede door al die regenval, het onkruid in de tuin omhooggeschoten. Wat een ellende toch weer. Een tijd geleden hebben we alles omgeploegd en uitgerukt en nu kunnen we van voren af aan beginnen. Eigenlijk had er al gras moeten liggen (en dan bedoel ik: een strak gazonnetje), maar met al die regen de afgelopen tijd is dat er nog niet van gekomen. Dus gaan Jushi en ik aan de slag.

Jushi mag van mij niet meer alleen naar buiten omdat ik bang ben dat ze haar pups ergens in de tuin gaat leggen, maar samen lekker in het zonnetje gaat prima. Ik trek het gras er uit (en het onkruid, de pispotjes) en ik verzamel slakken, tientallen, misschien wel honderd slakken, en Jushi vreet gras. Niet veel hoor, maar gras eten hoort bij Jushi. Niet omdat ze buikpijn heeft of zo, maar gewoon omdat ze dat doet. Al 4 jaar. Ik denk dat ze diep van binnen een paard is. Nu en dan komt ze even checken of ik al opschiet en verder loopt ze wat rond of ligt in het zonnetje. Zojuist sprong ze over het lage hekje en schaafde daarbij met haar tepels over het hout. Ik hoorde het schuren. Ocharme, ze was even vergeten dat haar buik nu een stuk lager hangt dan normaal.

Tekenen

Voortekenen van een naderende bevalling kunnen zijn: de teef gaat graven, is onrustig, gaat zich legen (poepen, plassen, soms braken), de eetlust wordt minder. Het loskomen van de slijmprop, die de baarmoedermond heeft afgesloten, kan al een paar dagen voor de bevalling gebeuren. Je ziet dan een heldere slijmerige sliert.

Omdat bij de vorige bevalling alles nogal snel ging (op de 59ste dag) ben ik nu extra op mijn hoede. Kijk, de pups zullen er niet uitvallen, maar ik wil toch wel voorkomen dat er straks pups in de tuin belanden. In die vieze, nattige aarde. Die kleine, verse pupjes. Ik moet er niet aan denken. en als ik zag hoe vastbesloten Jushi vorige keer was om dat wel te laten gebeuren moet ik e.e.a. zien te voorkomen. Dus is mijn blik voortduren gericht op haar vulva.

De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De baarmoeder van de hond bestaat uit twee lange gekronkelde buizen, die hoorns worden genoemd, en uit een gemeenschappelijk stuk met een uitgang naar de schede. Ik vraag mij af hoe dat dan gaat: komen de pups eerst allemaal uit de ene hoorn en daarna uit de andere, of komen ze om en om. Wie dat weet mag het zeggen.

28 mei, dag 58

Het gaat hier zo z'n gangetje. Er zijn nog geen zichtbare tekenen van de aanstaande bevalling. Jushi heeft nog steeds gezonde honger, ze is nog niet echt aan het legen. De belangstelling voor haar omgeving is er nog steeds, ze vindt zelfs dat ze nog moet waken als er pratende fietsers over haar straat rijden. Toch broeit er iets. Ze slaapt veel. Ze kan heel stil in het niets kijken, haar blik naar binnen gericht. Soms kreunt of zucht ze wat. Normaal gesproken kan ze uren in het zonnetje liggen, maar dat is ze nu al snel beu. Zojuist kwam ze naar binnen, plofte of de grond en begon te hijgen. Bij mij gingen alle alarmbellen af. Maar het was gewoon de warmte.

Helpen.

Bij deze bevalling heb ik me voorgenomen om me zo weinig mogelijk te bemoeien met de voortgang. Dit, omdat ik er van overtuigd ben dat Jushi heel goed weet hoe ze moet bevallen en haar intuïtie nog uitstekend werkt.

Ik ga zo weinig mogelijk op facebook zetten. En ik ga ook zo weinig mogelijk lezen. Eigenlijk heb ik in het verleden al veel te veel gelezen. Veel te veel ellende gelezen. Er kan van alles misgaan. Dat er van alles mis gaat is natuurlijk al vreselijk genoeg, maar als je dan daarna de reacties leest........mensen worden afgebrand, er worden allerlei tegenstrijdige adviezen gegeven, dierenartsen worden geschoffeerd en het lijkt er op dat er meer specialisten op facebook lopen dan in dierenklinieken of dierenziekenhuizen. Er zit ongetwijfeld veel kennis, met name bij ervaren fokkers, maar om nu vanaf "papier" doktertje te gaan spelen gaat mij te ver. Als ik raad/ hulp nodig heb, bel ik Joukje of Laura en dan beslissen we samen wat te doen.

Ik heb een paar eigenaardigheden. Een ervan is het bepaalde "lampje". Het lampje op de campingkoelkast bijvoorbeeld. Of het lampje op de babyfoon. Het lampje op de airco in de hotelkamer. Het veiligheidslampje op een boot. Gék word ik er van. Zo'n venijnig lampje, dat 's nachts dwars door je oogleden heen schijnt en je op die manier wakker houdt. Meestal helpt een sok. Of een zwarte onderbroek. Één keer heb ik tijdens een korte kerstcruise een plafondtegel uit zijn voegen gerukt. Maar nu heb ik DE CAMERA en de beelden zijn te zien op mijn telefoonschermpje. In onze aardedonkere slaapkamer verlicht het schermpje de hele omgeving. Ik probeer hartstochtelijk het licht niet te zien door mijn oogleden. Maar mijn hersenen weten dat het er is. en dus doe ik geen oog dicht.

Diep van binnen vind ik het schermpje onzin. Als ik gewoon een paar keer in de nacht bij Jushi ga kijken merk ik heus wel of ze al aan het baren is. Ze ligt notabene naast onze slapkamer. Een voordeel van de camera is, dat ik, als ze in haar mand lig, kan zien wat ze doet. En als het goed is kan ik het ook horen. Als ze ,in, of in de buurt van haar mand ligt. Anders weet ik nog niks en lig ik voor Jan Joker in een verlichte slaapkamer. Vanavond zet ik de babyfoon van mijn kleinzoon op het nachtkastje. Als ik dan onrust hoor kan ik op mijn telefoon zien of er alarm is. Dan kan het schermpje uit en er kan een sok over de babyfoon. We gaan het zien.

Ze zijn geboren!

Lees verder op de pagina "" De bevalling". Er zijn 10 pups, 6 reuen en 4 teven. Ze doen het allemaal goed!