Het A-nest

De stamboomnamen van dit nestje beginnen met de letter A. Vandaar: het A-nest. De volledige stamboomnaam zal dan zijn:

La vita bella di....(A- naam), bijvoorbeeld: La Vita Bella Di Abena.

En laten we nu toch net een Abena in het nest hebben. Abena betekent: "geboren op dinsdag". Abena kwam als eerste ter wereld. een prachtig zwart teefje. Ze draagt voorlopig een roze bandje. (Zodra de bandjes te krap worden krijgen de pups een ander bandje, maar we proberen ons aan de kleuren te houden).

De tweede is ook een prachtig teefje. Haar naam is: Abby. De betekenis is "vreugde" Abby heeft dezelfde kleur als haar moeder: blauw. Zij draagt het paarse bandje.

Als derde wordt Alfa geboren, de eerste reu. Alfa betekent "eerste, start" Zijn kleur is schitterend zwart. Hij draagt het blauwe bandje.

Nummertje 4 krijgt de naam Aura. Aura betekent "zacht, bries". Ook zij is heel mooi, blauw. Ze draagt het gele bandje. Aura kwam luidruchtig ter wereld en is nog steeds allesbehalve een zachte bries. 

Dan krijgen we Adagio. Adagio is een klein, blauw reutje, de lichtste in het nest. Hij was de lichtste, maar heeft zijn achterstand nu, na 4 dagen, al ingehaald. Adagio betekent "gemakkelijk, comfortabel". Ook hij is, natuurlijk, prachtig. Adagio heeft geen bandje om, omdat we hem zonder bandje ook wel meteen herkennen.

Dan hebben we Alonzo. Zijn naam betekent "geestdriftig". Hij draagt het groene bandje. Alonzo is een heel mooi blauw reutje. Eigenlijk kom ik superlatieven tekort!

Nummer 7 , een prachtig blauw teefje krijgt de naam: Amy (geliefde). Amy droeg het oranje bandje, maar dat is in de wirwar van drinkende pups verloren gegaan en zit waarschijnlijk ergens verstopt in een laken.

Aris, zijn naam betekent "mannelijk, dapper", is als achtste geboren. Hij is een schitterende zwarte reu. Aris draagt het rode bandje.

De twee laatste pups kwamen als zwaarste ter wereld.  Eerst Alvaro (Wijs, beschermer). Een blauwe beer, een reu, Zo mooi! Hij heeft een zwart bandje om. 

En dan onze hekkensluiter, nummer 10: Arvid. 635 gram. Hij hoeft ook geen bandje om, wat een knoepert. Arvid (Adelaar, boom) is een geweldige zwarte reu. En zo is ons tiental compleet.

Zaterdag 1 juni.

Na een aantal dagen van hijgen en puffen onder de warmtelamp kiest Jushi er nu en dan voor om naast de kist op de koele tegelvloer te gaan liggen. Zodra ze een pup hoort snelt ze de kist in, maar als alle pupjes liggen te slapen ligt ze naast de kist. Zolang de pups goed aankomen lijkt me daar niks mis mee. 

Het is mooi om te zien hoe ze, als ze terug de kist in gaat, de pups één voor één besnuffelt, waar nodig is wast, en poepjes en plasjes stimuleert.

Geel bandje (vanaf nu Aura) ligt nogal eens te kermen. Ik heb haar een aantal keer getroost door haar tegen me aan te leggen, te wiegen, te zingen, maar echt rustig werd ze er niet van. Een nat warm wattenschijfje doet wonderen. Nadat ik haar buikje daar lekker mee gemasseerd heb en haar anusje heb gestimuleerd lijkt het wat beter te gaan. Misschien toch gewoon buikpijn en niet kunnen poepen. Hopelijk gaat dat nu steeds beter.


Zondag 2 juni

Gisteravond wilde ik zomaar, voor de fun, de pups nog even wegen. Peter vond het onzin, dus die deed niet mee. Het is niet nodig, maar ik vind het gewoon leuk om te zien hoe goed ze het doen en dat allemaal door de voeding van Jushi.

Als ik het eerste pupje weeg blijkt het 5 gram te zijn afgevallen. WATTTT???? Het tweede pupje weegt 20 gram minder. O, NEEEE. En het derde pupje zelfs 40 gram! Dan ontstaat er kortsluiting in mijn hoofd. In paniek app ik Joukje en Laura. "Help!, ze zijn allemaal afgevallen" (Beetje overdreven, maar ik durf niet verder te wegen). Ze antwoorden allebei rustig: kan gebeuren. Even afwachten. Soms komen ze wat meer aan, soms wat minder. 


Allemaal goed en aardig, maar afvallen is een ander verhaal. Misschien is er iets met de weegschaal, zeggen ze. Controleer de batterijtjes even. Staat hij wel recht? Ik roep de hulp van Peter in voor de batterijtjes en ondertussen kijk ik even of de weegschaal wel helemaal recht staat. Nee dus. De natte doekjes liggen aan een kant onder de schaal, waardoor hij niet verder omlaag kan. Met het schaamrood op mijn kaken met ik bekennen dat mijn verhaal niet klopt. Ze zijn allemaal goed aangekomen.  Ik had het kunnen weten. Ze hebben zo'n mooie, volle buikjes, ze zijn lekker tevreden. 

Het zal de oplettende lezer zijn opgevallen dat Alfie niet meer Alfie heet, maar Adagio. Dat staat toch net iets sjieker op de stamboom.

Maandag 3 juni.

Alle pups zijn weer aangekomen, de een wat meer, de ander wat minder, maar de gewichten zien er bijzonder goed uit. Arvid heeft zelfs de kilo aangetikt.

Aura is een verhaal apart. Aura is een zeer aanwezige dame, ze racet door de kist, maakt veel geluid en tijdens de voeding shopt ze van tepel naar tepel zonder zich echt een tijdje vast te zuigen. Ze komt wel aan, maar niet zoveel als we zouden willen. En ze maakt veel geluid. Heel veel geluid. Ze is wonderbaarlijk sterk en gaat met iedereen de strijd aan, waar het de favoriete tepels betreft. 

Vandaag zijn Joukje en Laura, mijn steun-en-toeverlaten op bezoek. We komen tot de conclusie dat Aura misschien wel gewoon honger heeft. Dat zou kunnen. Dus proberen we een flesje. Ze drinkt gulzig, maar het lijkt er op of ze niet zo goed door haar neusje kan ademen. Dan wordt vastzuigen lastig. We kijken morgen nog even aan.

Vandaag hebben we een hoop foto's gemaakt van alle pupjes individueel. Dat wordt nog een heel uitzoeken, dus nog even geduld. Ik plaats nu een paar foto's van vanmiddag.

Dinsdag 4 juni.

Vandaag zijn de pups 1 week oud. Wat gaat de tijd snel. Mensen die de pups 2 dagen niet gezien hebben zijn verbaasd over hoe hard het gaat met hun groei en hun ontwikkeling.

Vandaag zijn we toch even met Aura naar de dierenarts gegaan. Ik wil gewoon zeker weten dat er niks ernstigs aan de hand is. Volgens mij zit haar neusje dicht en kan ze daarom niet zo goed drinken. Ze doet me een beetje denken  aan een baby die moet drinken met een verstopte snotneus. Zo'n baby die dan naar adem hapt of zich verslikt. Alleen de snot ontbreekt. 

De dierenarts kijkt haar zorgvuldig na: de longetjes, het hartje, het gehemelte en de lippen, ze meet de temperatuur (een beetje ondertemp, maar dat komt omdat ze  niet in de warme werpkist ligt) ze checkt het buikje, het plasgaatje en het poepertje. Ze denk dat het inderdaad te maken heeft met het neusje, aan de ene kant reageert ze beter op een veertje dan aan de andere kant. Ze geeft een spuitje, dat snel werkt tegen een infectie en we krijgen een vloeistof met een pipetje mee, antibiotica. 2x daags. We spreken af dat we haar om de 2 uur een flesje aanbieden, ter ondersteuning.

Donderdag 6 juni.

Het is nacht. Midden in de nacht, om precies te zijn: 3 uur. Ik zit met Aura op schoot om haar met een flesje te voeden. De dag tevoren heeft ze veel gehuild en nu probeer ik om de 3 uur haar honger te stillen. Als het honger is. Het is moeilijk te zeggen. Om darmkrampjes tegen te gaan masseer ik regelmatig haar buikje. 

Ze drink gulzig. Ze trappelt met haar pootjes om de melkproductie te stimuleren. Weet zij veel dat dit kunstmelk is. Als ze haar hoofdje wegdraait ga ik er van uit dat ze genoeg gehad heeft. Ze doet haar mondje niet meer open. Dan leg ik haar nog even tegen mijn borst, ik streel haar nekje, o god, het is allemaal nog zo klein. 

Rust, reinheid en regelmaat. De 3 R's. Dat is wat ik leerde tijdens mijn opleiding tot kleuterleidster, zo'n 60 jaar geleden. Dat stond hoog in mijn vaandel gedurende de 43 jaar die ik voor de klas stond. Ook toen ik kinderen kreeg en kleinkinderen. En nu, bij "het nest" wil ik de 3 R's ook hanteren. Rust. In een rustige omgeving gedijen mensen, zeker jonge mensen. En jonge dieren. Geen herrie. Geen radio of T.V. in de slaapruimte. Geen geloop en gedoe. Gewoon lekker rustig. Geen stress. Reinheid. Een schone ruimte. Regelmatig stofzuigen. Dweilen. Een sopje door de kist. De bekleding verschonen. De was op 60 graden, vetbedden, lakens. Regelmaat. Een beetje saai misschien. elke dag hetzelfde. Om de zoveel uur eten. Voor de mama vlees, brokjes, yoghurt, water. 

Vanaf het moment dat de pups het moederlijf verlaten voel ik me verantwoordelijk voor het welzijn van de pups. Samen met Jushi. Want ik moet toegeven dat Jushi het allemaal veel beter weet dan ik. Het is grappig om te zien dat de pups steeds in groepjes bij Jushi drinken. De andere pups liggen dan te slapen. Ik moet me beheersen om de slapende pups niet wakker te maken en ze bij Jushi aan te leggen. Want pups moeten toch zoveel mogelijk drinken? Maar dat maken ze zelf wel uit. Dat heeft de natuur prachtig geregeld. Want de pups doen het goed. Aan de dikke buikjes te zien krijgen ze genoeg te eten. De rust in de kist is weldadig. Ennnn....de weegschaal toont aan dat het inderdaad goed gaat.

Behalve als het met een pupje niet zo lekker gaat. Als er met een pup echt iets mis is dan weet de teef dat. In de natuur zorgt zo'n teef dan niet meer voor de pup, in het ergste geval zal ze grommen en bijten. Dat is bij Aura niet het geval. Jushi verzorgt haar, houdt haar schoon en liefkoost haar. En toch gaat het niet lekker. Veel schreeuwen, heel druk. En dan moet de mens verantwoordelijkheid nemen. Naar de dierenarts gaan. Medicatie toedienen. Extra voeding geven. En hopen dat het beter wordt. We wachten morgen weer af. Als het leven maar geen lijden wordt.....

Vrijdag 7 juni.

                                                                   8 volgevreten pupjes in een wasmand.

Daar liggen ze dan te pronken met hun nieuwe bandjes: Abena, roze; Abby: oud roze; Alfa: donker blauw;       Aura; geel; Adagio: zonder bandje; Alonzo: groen; Amy: lichtblauw; Aris: bruin; Alvaro: turquoise; Arvid: grijs.

Nageltjes knippen.

Vandaag heeft Joukje voor de tweede keer de nageltjes van de pups geknipt. Ze doet dat zo verdraaid handig, met een klein nagelknippertje. Ik vind het altijd spannend als ik het zelf moet doen. Ik ben als de dood dat ik "in het leven" knip. En dat het dan gaat bloeden. Joukje doet het heel geduldig en de pups laten het gewoon toe. Handig zo'n manicure bij de hand. Vandaag mag Mace helpen. Mace is gisteren 3 geworden, dus een grote jongen. Hij houdt de pups vast (nou ja) en Joukje knipt.

Als de nageltjes te lang lang zijn dan kunnen ze de moeder behoorlijk pijn doen. Ze trappelen soms met hun voorpootjes om de melktoegift tijdens het drinken te stimuleren en die nageltjes zijn behoorlijk scherp.

Spannend.

Als het project "nageltjes knippen" klaar is mag Mace even met een pup op de foto. Hij wil er méér en méér, maar als dan zijn schoot vol ligt vindt hij het toch wel spannend!

Zondag 9 juni. Aura.

Vandaag hebben wij afscheid moeten nemen van Aura. Gisteren leek het nog de goede kant op te gaan: ik was opgetogen over het feit dat ze niet meer door de kist denderde. Dat ze niet meer schreeuwde. Dat ze 2 keer goed haar flesje had gedronken, zonder zich steeds te verslikken. Maar gisteravond ging het minder: ze dronk wel, maar niet van harte. En ze huilde weer. En vannacht was ze wel heel stil. Ik heb een hele tijd met haar op schoot gezeten. Maar ze zoog niet echt aan het speentje van de fles. Toen Jushi ging zogen heb ik Aura er bij gelegd en ging ze toch weer op zoek naar een tepel. Onvoorstelbaar, wat een kracht had dat pupje. Maar vanmorgen was het fout. Ze ademde heel snel. Ze kreunde wat. En ze lag heel stil. We wilden haar niet meer vervelen met buikje masseren of nog een flesje proberen. Ze gaf zo duidelijk aan dat ze klaar was. Net op de dag dat haar beide oogjes open gingen. Een bezoek aan de dierenarts hoefde niet meer: toen we gingen kijken naar een D.A. die dienst had blies ze haar laatste adem uit. Ze is in mijn armen gestorven, m'n kleine zorgenkindje.

Maandag 10 juni

Vanmiddag hebben Joukje, Laura, Reaven en ik alle pups eens heel goed bekeken en hun specifieke kenmerken geïnventariseerd. Hier komen ze:

Albena. Een zwart teefje. Ze heeft op haar borst een minimaal wit horizontaal streepje. (roze bandje)

Abby. Abby is een donkerblauw teefje. Ze heeft een wit kinnetje, keeltje en een wit streepje vanaf haar borst tot haar buik. (oud roze bandje)

Amy. Een blauw teefje. Haar kin is wit en ook haar keel. Op haar borst heeft ze een horizontaal wit streepje. (licht blauw bandje).

Alfa. Alfa is een donker brindle reu. Hij heeft veel wit vanaf zijn kin tot op zijn borst. (donker blauw bandje)

Adagio. Een blauw reutje. Op zijn borst draagt hij een wit teken van het spelletje "galgje". (geel bandje)

Alonzo: Alonzo is een blauwe reu. Hij heeft een grote witte borstvlek en een klein wit vlekje op zijn kin en zijn keel. (groen bandje)

Aris. Een blauw reutje. Op zijn kin zit een wit vlekje, zo ook op zijn keel. Op zijn borst zit een horizontaal wit streepje. (bruin bandje)

Alvaro: heeft op zijn borst een witte "T". Hij heeft een beetje wit op zijn keeltje. Hij is een blauwe reu. (turquase bandje)

Arvid: Onze "Viking". Een mini wit vlekje op zijn kin, een klein wit vlekje op de keel en een klein wit borstvlekje. Hij is een zwarte reu. (grijs bandje)

De pups hebben stuk voor stuk een mooi breed hoofd. De oogjes zijn inmiddels open en de eerste wankele stapjes worden gezet. 

Staar je niet blind op de bandjes, want de pups groeien in razend tempo uit hun halsbandje. We proberen zoveel mogelijk om de kleuren van de bandjes bij dezelfde pups te houden, maar soms zijn die er niet in alle kleuren.


                                                                           Kijk! Mijn oogjes zijn open!


Dinsdag 11 juni.

Het is wat met die bandjes. Elk pupje heeft een eigen kleurtje en dat zou de identificatie moeten vergemakkelijken. maarrrr.....gedurende de dagen worden de bandjes ietwat beduimeld en verkleurd. Met het gevolg dat je je gemakkelijk kunt vergissen. Neem nu het blauw: lichtblauw, donkerblauw en turquoise. Toen ze nog nieuw waren was er een duidelijk verschil, maar na een paar dagen lijken ze verdacht veel op elkaar. Als je dan 's ochtends met een slaperige kop de gewichten controleert dan kunnen er foutjes ontstaan in de administratie. En lichte paniek. Afgevallen??? Zoveel aangekomen??? Niet normaal!!! Maar het blijft bij lichte paniek, want ik zie zeer tevreden pups met bolle buikjes. De plasjes worden steeds groter, de poepjes worden nog door Jushi verwijderd, dus daar zie ik alleen nu en dan iets van en dat ziet er goed uit. Vanavond tijdens de weging valt alles weer op z'n plek. Gelukkig. Na de weging wil ik de wasmand met pups wat dichter bij de kist zetten. Dat valt niet mee. Er ligt maar eventjes zo'n 15 kilo pups in de wasmand!

Als we dan de pups terug leggen gaan we eerst even knuffelen, Ellis en ik. Heerlijk, zo'n klein pupje in je nek. Het snuffelt, het likt en het maakt knorrende geluidjes. 

En als ze dan uiteindelijk in de werpkist worden gelegd, lekker dicht bij elkaar, dan hoor je van die prachtige geluidjes. Tevreden geknor, maar ook blafjes van protest, echte kefjes. En grommetjes. Ze zijn alvast aan het oefenen voor als ze grote honden zijn. 

Naarmate de pups groter worden nemen ze steeds meer ruimte in de kist in. Als het moment dáár is en Jushi wil gaan voeden dan stuit ze op een wirwar van pups, her en der verspreid door de kist. Ze is natuurlijk zelf ook niet zo'n klein hondje, dus ze probeert een plek te creeren waar ze, zonder een pup te pletten, veilig kan gaan liggen. Dat gaat als volgt:

 Ze zet haar voorpoten over de rand van de ingang van de kist. Haar geur maakt de pups alert. Dan gaat ze opzichtig een aantal pups poetsen, de hoofdjes, de kontjes, de buikjes. Bij dat ritueel rollen de de pups door de kist als oliebollen in een pan vet. Dit alles gaat gepaard met een hoop geschreeuw en gegil: HONGER!!! In deze chaos gaat Jushi rondjes draaien, voorzichtig over de pups heen stappend. Op de een of andere manier ontstaat er dan ergens (je ziet haar zorgvuldig kiezen) een plek, groot genoeg voor Jushi om te gaan liggen. Als ze ligt komen de pups van alle kanten aan gelopen (jawel, ze kunnen nu vrijwel allemaal lopen) en dan begint de maaltijd. Ondertussen poetst Jushi verder, waardoor niet alle pups bij de tepels kunnen en het gepiep aanzwelt. En dan, met een zucht, schudt Jushi zich op, ze draai zich op haar zij en strekt zich dan helemaal uit. Perfect. Alle pups kunnen drinken. En aan de slurp- en smakgeluidjes te horen lopen ze heerlijk vol.

En of dat nou zo makkelijk ligt? Jushi kan haar achterpoot niet meer kwijt, dus legt ze hem maar op de anti-doodligrand.

Hierna hebben we overigens de warmtelamp overdag uitgezet. 

12 juni, 2 weken en 1 dag.

Goh, wat gaat het hard. Vanochtend komt er een pup naar de ingang gekropen en werkt zich met zijn voorpoten op de antidoodligrand. Zijn hoofd steekt hij uit de kist. Hij ruikt zijn moeder. Nog maar één actie en hij wurmt zich uit de kist. Dat gaat niet gebeuren. Op zich zou het niet zo erg zijn als hij er uit viel, want het bedje van Jushi ligt voor de uitgang. Hij zou dus een zachte landing maken. De hele omgeving is afgezet, dus heel ver kan hij niet komen. Maar het idee, dat hij gaat rondscharrelen en uiteindelijk op de tegels in slaap valt doet mijn maag omdraaien. En dat hij niet meer terug in de kist kan om samen met zijn broertjes en zusjes te slapen vind ik echt zielig. Dus halen we de randen er uit. Het maakt de kist meteen groter. Zo heeft Jushi ook meer ruimte om te gaan liggen. Het risico dat ze op de pups gaat liggen of een pup tegen de wand plet is nu veel kleiner geworden. De pups zijn stevig en als iets ze niet zint dan laten ze zich wel horen. Vertrouwen op je teef, Nel.

Voor de ingang plaatsen we een extra plankje, zodat de pups er niet door kunnen. Voor Jushi wordt de ingang wat hoger, dus zal ze een beetje moeten springen. Het idee dat haar melklijsten over de rand schrapen vind ik niet prettig, maar ze is atletisch genoeg om dat kleine hupje te maken.

We merken heel goed dat de pups aan ons gewend raken. Dat ze ons herkennen aan de geur. Heerlijk, zoals ze dan snuffelen in je nek. Ze gaan steeds beter zien en ook het gehoor ontwikkelt zich nu. 


                                                         Goedemorgen lieve Vince. Wat een schattig pupje!

Donderdag 13 juni.

Verdorie. Dit moest ik even kwijt. Nu heb ik zo goed opgelet, zo vaak even gevoeld, gekeken of het goed ging met de melkklieren van Jushi en gekeken of de pups goed uit alle tepels dronken en nu lijkt het er toch op dat ze een borstontsteking aan het ontwikkelen is.

Vanmiddag zie ik haar op haar kont zitten in de kist met alle pups, zittend "op haar schoot". Is dat nou handig. Ze kijkt er niet erg vrolijk bij. Als ik haar later op de grond zie liggen valt het mij op dat er een dikke bult op  haar voorlaatste borst zit.

Ik voel een warme borst en hij is niet soepel. Snel leg ik een pup aan de aangedane borst. Jushi vindt het niet fijn, maar, lief als ze is, staat ze toe dat de pup drinkt. Na het drinken lijkt de borst wat soepeler. Ik masseer nog wat en dan lijkt het wel goed te gaan.  Naderhand herhaal ik de hele procedure, omdat ik zie dat Jushi er zichtbaar last van heeft, bijvoorbeeld bij het het opstaan. Dan toont ze pijn. Dus nogmaals extra drinken, masseren, beetje koelen. Het is te laat om nog koolbladeren in te slaan, maar dat is morgen de eerste actie. Gekoelde koolbladeren helpen vaak snel. De temperatuur is 38.7, niet alarmerend. Maar verdorie, wat heb ik hier de P over in. Nu maar even de nacht afwachten.....

Vrijdag 14 juni.

Ik ben om kwart over 12 naar bed gegaan, nadat ik Jushi's borst goed heb gemasseerd en nog wat melk heb uitgemolken. Ze piept als ik er aan kom, maar het is voor haar bestwil. In de kist vind ik een grote flats diarree. Dat kan er ook nog wel bij. Mijn achterban stelt me gerust, het kan gebeuren. 

Ik moet toch een keer gaan slapen. de deuren staan open, zodat ik echt alarm kan horen. Om 10 over 2 ga ik even kijken. Alles is in diepe rust. Jushi ligt voor de kist, de pups op hoopjes bij elkaar. Geen gepiep, geen geklaag. Dat móet betekenen dat Jushu de pups gevoed heeft. Anders hoor je ze wel. Om 3 uur gaat Peter er uit en treft hetzelfde tafereel aan, alles slaapt, sluimert zacht. om 10 voor 4 hoor ik gekrakeel in de kist. Ik wacht even af en hoor dat het stil wordt. Ik kan me niet inhouden en ga kijken. Jushi ligt de pups te voeden. Er valt een loodzware last van me af, wat een lieve moeder, ze ligt gewoon te voeden, ondanks de pijn. Ik kan wel janken van opluchting. Om 4 uur val ik als een blok in slaap.

Om 7 uur sta ik, samen met Ellis, opnieuw bij de kist. We gaan de pups wegen en de kist verschonen. Alle pups zijn weer goed aangekomen. De melklijsten voelen soepel aan. Heb ik me aangesteld? Of heb ik precies gedaan wat moest om erger te voorkomen? Laten we het maar op het laatste houden. 



Zaterdag 15 juni.

Vandaag krijgen we voor het eerst pupbezoek. Ik vind het toch een beetje spannend. Kijk, Jushi is een wereldhond, Uiterst vriendelijk naar mensen. Natuurlijk is ze afwachtend naar vreemden, maar als wij de mensen goedkeuren gaat ze daarin mee. Toch is het anders, nu ze de verantwoordelijkheid heeft voor een nest pups. Om die reden hebben we de voordeurbel uitgeschakeld. Als de bel gaat vliegt ze altijd luid blaffend naar de voordeur (om bijvoorbeeld de pakketbezorger te trakteren op een imposante blaf- en knuffelpartij) en aangezien je bezoek aan de voordeur nou eenmaal niet kunt regelen proberen we deze onrust binnen de perken te houden. We kunnen ook niet voorspellen hoe ze nu het bezoek zal ontvangen. Bij het vorige nest ging dat prima, maar we moeten nu toch afwachten of het net zo prima zal gaan. Het blijft per slot van rekening een hond.

Natuurlijk moet Jushi precies op het moment dat het bezoek zich aandient gaan voeden. Ik ontvang de mensen buiten en we gaan even op het terras zitten om kennis te maken. We zijn het er allemaal over eens dat de pups altijd voorgaan. Als Jushi klaar is met voeden breng ik haar naar buiten om kennis te maken met deze heel lieve mensen, vader, moeder en 2 dochters. De kennismaking verloopt heel positief, Jushi is hartstikke lief en laat zich welwillend knuffelen en aaien. Ze is dol op aandacht.

Dan gaan we naar de werpkist. Jushi krijgt buiten iets te eten. Onze bezoekers wassen de handen en dan mogen ze de pups aanraken. Ik ben trots op de prachtige pups en ontroerd door de blijheid van de mensen die zich over een tijdje gaan ontfermen over een van de teefjes. Het is zo fijn om de vreugde en het plezier te kunnen delen. Je kunt nog zoveel schrijven en fotograferen, maar de werkelijkheid is zoveel mooier. Ze zijn verrukt over hoe de pups er uit zien, hoe ze voelen en ruiken. De geluidjes die ze maken. Als Jushi terug naar binnen komt laten we de pups met rust en gaan we gezellig kletsen onder het genot van wat drinken en een bolus. Om op te eten. een echte Zeeuwse bolus.

Voordat de mensen weer naar huis gaan kijken we nog even bij de pups. Ze worden net een beetje wakker. En zo kunnen we samen nogmaals bewonderend toekijken hoe ze hun eerste wankele pasjes zetten, hoe ze op en naast elkaar kruipen, kusjes geven, blaffen en piepen. Wat een prachtig schouwspel. En wat heerlijk om zo'n fijne mensen te ontmoeten!


Zondag 16 juni

Om 3 uur in de nacht ga ik even kijken bij de pups. Bij de laatste controle om kwart over 11 zag ik weer wat diarree. Om 3 uur zie ik niets verontrustends. Alle pups liggen heerlijk te slapen. Jushi komt vanaf haar plekje naast de kist naar haar mandje in de kamer gelopen en ploft er met een zucht in. Tot nu toe heeft ze 's nachts altijd bij de pups geslapen, weliswaar naast de kist, maar wel in de kraamkamer, met het hekje ervoor, zodat ze niet kan gaan rondlopen. En nu twijfel ik. Ze ligt zo lekker in haar mandje. 

Ik maak Peter (die ziek is, maar ik wil toch even overleg) wakker en vraag wat ik zal doe. "Laat haar toch lekker liggen in haar mand", zegt hij. "ze gaat heus wel naar de pups als het voedingstijd is". Hij heeft gelijk. Jushi weet het beter dan ik. Dus ga ik naar bed en laat Jushi in haar mand slapen.

Ik ben wel erg benieuwd wat ik aan zal treffen om 7 uur ,s ochtends. Ahhh, Jushi ligt rustig te voeden. Zie je nou wel. Ik ruik wel een zurige poeplucht. Als ik het licht aan doe zie ik een paar flinke diarreeflatsen. Samen met Ellis maak ik, als Jushi klaar is met voeden, de kist schoon en verschonen we alle bedden en doeken. Aan sommige pupjes zit wat aangekoekte poep, dus die pupjes maken we schoon met de babydoekjes. Om 14.30 verschonen we weer de hele kist, want de diarree is nog lang niet over. Dat poetsen en wassen is niet zo erg, maar ik vind het zo sneu voor de pupjes en voor Jushi, al die viezigheid. Hopelijk is het snel over.

Maandag 17 juni

De dag begint al verkeerd. Precies op het moment dat Ellis en ik willen gaan wegen en verschonen vindt Jushi het tijd om te gaan voeden. Ja, en dat gaat voor. Omdat Ellis moet gaan werken gaan Peter en ik aan de slag. Na het wegen moet ik de kist in. Leeghalen, afwassen met een doekje met sop, vetbed er in, onderleggers en dan het dekbedovertrek. Om het kort te houden: na 10 minuten drupt het zweet van mijn gezicht op de grond en is mijn rug aan gort. En ik ben stik chagrijnig.

Jushi en ik zijn twee handen op één buik. Dus is Jushi ook chagrijnig. Lusteloos. Moe. Ze wil ook niet eten. Ik besluit terug te gaan naar bed en Jushi kruipt in haar mand, daaahaaaag kinderen, zoek het maar uit! 

Na anderhalf uur word ik wakker van een oorverdovend gekrijs. Ik ga snel kijken en vraag aan Peter wat er aan de hand is. "Ze hebben honger", zegt hij droog. Ja, duh. Dat hoor ik ook wel. En Jushi hoort het ook, maar die trekt zich er niks van aan. Ik roep haar naar de kist en gebied haar op het matje te gaan liggen. Successievelijk leg ik de ene na de andere pup aan. Jushi zucht. Oké dan.

Eigenlijk had ik me voorgenomen om niet in te grijpen. Maar nu, met de diarree (die overigens al voor een groot deel over is) en de lusteloosheid in combinatie met het niet willen eten vind ik dat ik toch even moet ingrijpen.  De pups drinken zich een slag in de rondte. Ik zie op een van de melkpakketjes bij Jushi een grote rode plek. Dat ziet er pijnlijk uit. En toch is Jushi dan weer de liefhebbende, verzorgende moeder. Waarschijnlijk had ze de pups op een later tijdstip heus wel gevoed, maar ik kon niet wachten.

Een tijdje later gaan we lekker naar buiten. Het zonnetje schijnt en Jushi laat zich verwarmen tot ze bijna smelt. Dan gaan we weer naar binnen. Jushi gaat eten, drinken en zoekt een koel plekje en ik pak wat water en een boterham. Nu kunnen we de dag opnieuw beginnen. Twee uur later ligt Jushi weer te voeden. Ze moest er gewoon even doorheen. En ik ook.

Dinsdag 18 juni.

Vannacht is de eerste nacht sinds de geboorte dat we geen wekker zetten. Een beetje spannend, maar de deuren staan een stukje open en eigenlijk gaat het zo goed. Om 4 uur word ik wakker. Ik ga níet kijken. Loslaten, vertrouwen. 5 minuten later zit ik bij de kist. Alles is in diepe rust. 

                                                        Kijk ze daar liggen, die dikke poempertjes!

Woensdag 19 juni.

Het niet zetten van de wekker zet geen zoden aan de dijk. Ook deze morgen ben ik om 4 uur wakker. Na een korte blik in de kraamkamer probeer ik de slaap weer te vatten. Om 5 uur piept Jushi. Ze staat bij de deur ten teken dat ze naar buiten wil. Zodra de deur open gaat vliegt ze naar buiten om haar behoeften te doen. Zo, dat was nodig. De pups slapen lekker, dus ik ga nog even terug.

Het had erger gekund met de poeperitis. Soms krijgen pups na het ontwormen buikpijn en spuitpoep, maar op een paar remspoortjes na valt het alles mee. Laura komt de pups bewonderen en geeft ze allemaal een beetje spul om te voorkomen dat ze buikpijn krijgen. Ze is vol lof over de pups, prachtig zijn ze.

Jushi is inmiddels weer enthousiast aan het voeden.

Inmiddels ben ik er achter dat Jushi dus niet graag de kist in wil als die vies is. Natuurlijk doen we er alles aan om de boel zo schoon mogelijk te houden, maar met diarree is dat lastig. En mevrouw weigert dan dus in de kist te gaan liggen. Dan staat ze star op haar poten en moeten de pups maar zien hoe ze aan de melklijsten kunnen hangen. Vooral voor de kleinsten is dat moeilijk. Jushi staat dan moeilijk naar mij te kijken met een blik van: "Help!". Als ik de pups dan bij haar op haar kussen leg voedt ze wel gewoon liggend. Wat een muts is het toch.

Nu iedereen weer fris en fruitig is zit de schwung van het voed-ritueel er weer helemaal in. Ik merk dat de ruimte in de kist steeds beperkter wordt met die snel groeiende pups en dat daardoor de plek voor Jushi om te gaan liggen steeds beperkter wordt. Zodra ze in de kist stapt rennen de pups op haar af en gaan onder haar staan. Een aantal slurpt dan meteen aan de tepels en Jushi kijkt me dan hulpeloos aan. "Ga maar liggen", zeg ik, "ga maar gewoon liggen dan lukt het wel". En elke keer, wonder boven wonder, lukt het haar om de pups van zich af te schudden en een plekje te vinden om te liggen. Morgen gaat het zitbankje er uit, dat heeft ze weer alle ruimte.

Donderdag 20 juni

Vandaag hebben we het bankje uit de werpkist gehaald om Jushi en de pups wat meer ruimte te geven. Ik ben zo stom geweest: ik had een gloednieuw vetbed besteld, op maat, en geen rekening gehouden met de oppervlakte van het bankje. Dus nu hebben we een nieuw vetbed dat niet de hele vloer beslaat. Ik baal daarvan als een stekker en ondanks het feit dat de kinderen vinden dat ik me niet zo druk moet maken heb ik er last van. Nou, het moet even indalen.....

En dan nog een noviteit: de pups hebben voor het eerst een soort van papje gekregen, gemaakt van geweekte puppybrokjes en aangelengd met puppymelk. In no time hadden ze door dat het prutje om te eten was en allemaal hebben ze wat gegeten. Die geluidjes, om te smullen! Wat hebben we toch slimme pups!


Lekker handig zo, staand zogen. Voor de grotere pups is het niet erg, maar de kleinere moeten wel erg veel moeite doen om zich vast te zuigen. Gelukkig was het maar een tussendoortje.

Er moet me nog even iets van het hart. Toen ik gisteren mijn tekst aan het schrijven was hoorde ik op de achtergrond de T.V. Het ging over de hongersnood in Gaza. Ik zag een klein jongetje huilen. Eigenlijk had hij helemaal niet de kracht om te huilen. Zijn magere borstkasje ging zwoegend op en neer, zijn gezichtje was vertrokken van pijn door de ondervoeding. De wanhoop in de ogen van de moeder was onbeschrijflijk. Hoe je ook over oorlogssituaties denkt, wat je er ook van vindt, ik hoop dat we het er met z'n allen over eens zijn dat dit met kinderen niet mag gebeuren. Het is maar net waar je wiegje staat, het verschil tussen geluk en ellende. Als ik dan vertederd naar onze pupjes zit te kijken dan ontkom ik er niet aan om me te realiseren dat onze hondjes het vele malen beter hebben dan miljoenen kinderen elders op de wereld. En daar krijg ik buikpijn van.

Maandag 24 juni

Daar zijn we weer. Jammer dat het zo moest lopen, want ik heb het gemist. Maar we gaan weer vooruit.           Nog steeds kom ik aan het eind van de nacht uit bed om even te checken hoe het Jushi en de pups vergaat en steeds kijkt Jushi me dan, verstoord, met één lodderig oog aan en liggen de pups heerlijk te slapen. Waarom doe ik dit? Zij slapen lekker door en ik lig de rest van de nacht te wachten tot de dag begint. 

De pups hebben tot nu toe elke dag heerlijk van hun prutje gesmuld en vandaag was het tijd voor een tweede hapje. Dezelfde samenstelling, dus gewoon 2 x per dag. Ik merk dat Jushi steeds minder bij de pups gaat liggen om te voeden.  Ze controleert de kist en verstoort de rust, maar weigert te gaan liggen. De pups nemen dan een korte slok zolang ze staat en vervolgens vertrekt Jushi weer. Dat is wat wij zien. Wonderbaarlijk genoeg komen de pups toch gewoon aan, véél aan zelfs. Ik verdenk Jushi er van dat ze 's nachts wel voedt, in het donker als niemand het ziet. Dat kan ik zien aan de verfomfaaide lakens en de positie van de pups. Na de nacht is de kist vies, Jushi ruimt de "vreemde" poep (poep die niet van haar eigen melk gemaakt wordt) niet meer op.  En als de kist vies is weigert ze te gaan liggen. Ze piept dan wel, maar vertrekt onverrichterzake.

Vandaag is een bijzondere dag: de pups gaan voor de eerste keer naar buiten. We hebben een mooie ruimte gecreëerd, afgezet met hekjes en gedecoreerd met doeken, op de vloer wat kleedjes en in een hoek een iglo. Dit is spannend! Piepend lopen de pups rond, op zoek naar een veilig plekje. Als snel ontdekken ze de iglo, een soort pizza-oven met een open voorkantje. Dat is veilig en beschermend. Sommige pups gaan voor de iglo liggen of in de ruimte tussen de iglo en het hek. We zetten een bakje water neer, maar vooralsnog is Jushi de enige die er uit drinkt. Zoals Jushi ook de enige is die gebruik maakt van het kleedje. Haar geur doet de pups besluiten om toch maar eens op zoek te gaan en al snel vinden ze hun moeder en proberen ze te drinken. Eventjes dan. Want Jushi bepaalt wanneer er te drinken valt en dat is niet nu!


                                                                           Eventjes buiten bij mama drinken.

                                                                          Onze stoere Aris! Wat een vent!


Dinsdag 25 juni.

Vandaag zijn de pups 4 weken. Wat is die tijd omgevlogen! Zó worden ze geboren en zó lopen ze rond in hun buitenverblijf. Het vorige nest zat in het zelfde buitenverblijf, maar toen was het veel kleiner. Als de pups dan gegeten hadden en ze begonnen te poepen dan wilde ik heel snel gaan opruimen. Helaas vonden de pups mij heel leuk en interessant, dus sprongen ze enthousiast tegen mij op met het gevolg dat ik, doordat de pups al door hun drollies hadden gelopen en dus poepvoetjes hadden, van mijn schoenen tot mijn knieën en (doordat ik me moest bukken om kak op de rapen) van mijn handen tot mijn schouders. Dat gaan we nu anders doen: we hebben 2 compartimenten gemaakt, één om te spelen en slapen en één om te eten. Als ze dan gegeten hebben kunnen ze op hun gemak hun behoeften doen, waarna ze naar het slaap/speelgedeelte gaan, poortje dicht en dan kan ik (of wie zich dan ook beschikbaar stelt) rustig de boel schoon maken. Geniaal (met dank aan Joukje).

Met die doeken tegen de zon ziet het er een beetje uit als een uitdragerij, maar het is wel een gezellige uitdragerij. Met een sluis vanaf de bijkeukendeur naar het buitenverblijf. Hoe slim wil je het hebben?

Inmiddels eten de pups hun slobber alsof ze nooit anders gedaan hebben. Jushi geeft ook nog steeds melk, maar dat wordt wel minder. Daarom gaan we haar maaltijden wat verminderen en versoberen, anders kunnen we haar over een tijdje rollen. 

Voor de jongetjes is het de eerste keer met de pupjes buiten. Ze vinden het prachtig!

Laura heeft vandaag foto's gemaakt van de pups. De foto's worden zo snel mogelijk geplaatst.

Woensdag 26 juni

Het blijft toch een dingentje van mij, dat gepieker. 


Gisteravond. Ik geef Jushi haar laatste voeding, check de pups in de kist ('s nachts zijn de pups gewoon binnen), sluit de boel af, doe de lichten uit, check de pups nogmaals en ga dan naar bed. En dan komt het, het spook van mijn grenzeloze fantasie. Overdag had ik gezien dat een van de pups al met zijn oksels over de plankjes van de ingang hing, omdat hij zijn moeder rook. En nu gaat dat beeld een eigen leven lijden. Stel je voor dat de pup uit de kist klimt. Hij komt dan in de afgezette ruimte van de kraamkamer, zodat Jushi vrij kan in- en uitlopen en kan voeden als ze wil. Die ruimte is afgezet met een hek en een poortje. ALS de pup over de plankjes van de kist kan klimmen kan hij ook over de rand van het poortje. Dan komt hij in het halletje. ALS Jushi daar ligt is het geen probleem, dan zal de pup bij Jushi kruipen. ALS Jushi in de kamer ligt is de pup alleen in de keuken. Daar staat de bak van Jushi. Met brokjes. Grote brokjes, die een pup niet kan verwerken. Maar ik kan de bak niet weg zetten, want dan kan Jushi niet eten als ze honger heeft. Mitsen en maren.....om gek van te worden. 

Ik besluit het zo te laten. Die pups slapen 's nachts. Om de zoveel tijd gaat Jushi ze voeden en dan slapen ze weer. Het is er aardedonker. En de deur staat open, dus ik word heus wel gealarmeerd mocht er een pup ontsnappen. Daaaaag, pupjes, lekker slapen!

Mijn hoofd heeft mijn kussen nog niet geraakt of ik vlieg weer op. Snel loop ik naar de kist, leg een dik dekbedje voor de opening en ga weer naar bed. Mocht er nou eentje uitkukelen dan valt hij in ieder geval niet hard......

De pups groeien als kool. Ze spurten door de ren, spelen met elkaar, grommen en blaffen, ze nodigen elkaar met een pootje uit tot spel, ze trekken aan kleedjes, ze hebben de speeltjes ontdekt, zo mooi! Ze krijgen nu 3x per dag een maaltijd van geweekte brokjes en puppymelk. En er staan bakjes water, waar er tot nu toe nog maar 3 uit gedronken hebben. Gezien de hoeveelheid plasjes zit het met de vochthuishouding wel goed. En Jushi gaat afbouwen, want anders blijft ze teveel melk produceren en wordt ze veel te dik.

Donderdag 27 juni. 30 graden!

                                                Ik wil er uit! 

Het is nu 30 graden en het zal volgens de weerberichten nog 1 graad warmer worden. Ochottegottetoch. De pups liggen op een hoopje achter de iglo. Gelukkig liggen ze in de schaduw van de bomen en onder het afdak van de veranda. Waar ze nu liggen is het goed te hebben.

Vrijdag 28 juni.

Godzijdank is het vandaag wat koeler. Dat is te merken aan de pups; ze zijn echt een stuk actiever. Ze spelen zo leuk met elkaar. Beetje bijten, beetje trekken. De vlijmscherpe tandjes in je kuit bij een onverhoedse aanval van achteren voel je wel! En veters zijn natuurlijk heel spannend. En blote tenen in sandalen doen het ook goed. We zitten nu in de fase van ontdekken en kennis maken. Als de pups het schuifje van het poortje horen dan komt er meteen al een aantal aangespurt. Balancerend als in een circusact probeer ik niemand op het staartje of op een pootje te trappen. Zo wordt poepjes oprapen ook een uitdaging. Ik herinner het me weer van vorig jaar: zo'n 6x 9 poepjes op een dag. Terwijl ik met mijn papiertje naar een drolletje reik hangen er al 2 pups aan het papiertje en de volgende moet zo nodig nog snel een sliding maken. Bah, bah, bah. Maar ik word er steeds handiger in.

Zaterdag 29 juni.

                                  Een dag van veranderingen.

Socialiseren.

Het voordeel van een groot gezin is dat er goed gesocialiseerd kan worden. Kinderen en volwassenen van alle leeftijden lopen geregeld binnen en binnen lopen betekent knuffelen. Je hoort de pups snuffelen en likken. Wat een feest is dat, zoveel zachte liefde op je schoot! En dat er af en toe gebeten wordt nemen ze dan maar op de koop toe,

In het begin herkenden de pups hun moeder enkel aan haar geur. Maar nu zien en horen ze haar ook. Als Jushi voorbij de ren loopt is er altijd reactie. Dan staan pups en moeder neus aan neus tegen het hek. Jushi wil er vaak helemaal niet bij, even snuffelen is genoeg. Alleen als haar melklijsten zich vullen dan mogen de pups even drinken. En als de pups eten wil Jushi er eigenlijk ook bij want dan wil ze ook puppyprut. Daar beginnen we niet meer aan, want we zijn aan het afbouwen en dat betekent minderen. 








Jushi wil ook eten!     Aanstelster!

Werpkist weg!

Vandaag hebben we de werpkist opgeruimd. Omdat de pups toch de hele dag buiten liggen is het fijner om de ruimte die de werpkist innam om te toveren in een soort slaapkamer.  

Er staat nu een grote bench, zonder deurtje, met een groot laken er overheen en een fijn vetbed er in, zodat we een "hol" gecreëerd hebben. Ik dacht dat ze wel blij zouden zijn, maar dat valt tegen: alle pups liggen onder mijn stoeltje, tegen het hek aan. Het zal wel even wennen zijn, zoals het ook wennen was in het buitenverblijf.  

Vooralsnog zijn alleen Vince en Mace blij met de nieuwe slaapkamer. Voor de goede orde: onze kinderen mogen in principe nooit in de bench van de honden. Maar dit was even voor de foto. We leren de kinderen dat ze een heilig respect moeten hebben voor de plekken van de honden  (mand, bench, kleedje).

Het eerste poepie in het bakkie.

We hebben nog een noviteit: het hondentoilet. Zo proberen we om vast te werken aan de zindelijkheid. In principe doen pups hun behoeft niet in hun nest. We hebben nog geen uitwerpselen gevonden in de iglo bijvoorbeeld. In de werpkist was alleen een groot vetbed en het frappante is dat nagenoeg alle hoopjes aan de rand van dat vetbed lagen, tegen de houten wand. Daarom verplaatsen we 's avonds het hondentoilet naar de slaapkamer. Vanmiddag mochten we het grote wonder aanschouwen: een van de pups stapte in de bak en deed een hoopje!

                                                                                  Wat worden ze groot!

Zondag 30 juni.

Vannacht hebben de pups voor de eerste keer in de "nieuwe" kamer geslapen. Voorafgaand aan deze nieuwe situatie is er tussen Peter en mij enige discussie geweest over hoe we de poep- en plasperikelen gaan opvangen. Omdat er onweer dreigde moesten we snel een beslissing nemen, want de pups moesten naar binnen! En snel! 

Het plan is eigenlijk dat de pups hun laatste maaltijd (die van 21 uur) buiten nuttigen. Dan kunnen ze daarna nog even buiten ontlasten, dat scheelt weer een rondje poep  in de slaapkamer. Omdat ze nu snel naar binnen moesten ligt de vloer van de slaapkamer om half 10 al vol met poep en glijden de pups uit over de plas. Gadver, dat moeten we anders doen. 

We maken  de boel zo goed mogelijk schoon, leggen een groot laken op de vloer en een flink formaat vetbed.  Zo liggen de pups in ieder geval warm en droog. Ze willen nog niet in de bench en ze doen nog niet veel op het hondentoilet. Jushi wil niet voeden, dus sluit ik het hekje en ga naar bed. Dat blijft een dilemma. Het poortje van het hek moet dicht, anders gaan de pups dwalen. Jushi wil niet bij de pups slapen, want de pups vallen haar onmiddellijk aan, zodra ze haar in de smiezen krijgen. Bovendien, als we de voeding af willen bouwen moet ze niet continu blijven voeden. Nou, we wagen het er op, ik ga slapen met de deuren open, dus als er iets is hoor ik het wel.

Om 6 uur hoor ik Jushi piepen. Als ik naar haar toe loop staat ze onmiddellijk op uit haar mand en loopt naar de puppyren. Ik open het poortje en Jushi gaat staand voeden. Niet heel lang, alleen even de druk er af. In de tussentijd bekijk ik de ravage die hier ontstaan is. O-ver-al poep, hoopjes, uitgesmeerd over het laken en de vloer, het laken helemaal doordrenkt met plas. Nu weet ik weer hoe het was.......ik snap dat Jushi hier niet in gaat liggen. Ik poets de vloer een beetje met een deel van het laken waar ik bij kan en geef het dan op. Over een uur staat Peter op en die mag de rest doen. Ik sta hier in mijn nachtjapon en op mijn sloffen, no way dat ik daarmee in die drek stap. de pups liggen in ieder geval droog, voor de rest kijken we straks wel. Mijn hemel, wat een lucht.....

Maandag 1 juli.

Een rustig dagje, lekkere temperatuur en tevreden pups, wat wil je nog meer? Vanaf vandaag krijgen de pups geen puppymelk meer bij de voeding, want ze zijn vol en rond en ze moeten niet teveel ballast krijgen, nu ze zo lekker door de ren rennen. Genoeg is genoeg. Ze drinken nog wel tussendoor bij Jushi. 




Omdat het vannacht geregend heeft is de hele buitenboel kletsnat. Peter heeft gelukkig de grootste viezigheid in de puppykamer opgeruimd en als er een bleek zonnetje komt gaan we buiten aan de slag. Als daar alles netjes is kunnen de pups naar buiten. Het wordt een gezellige dag met veel bezoek over de vloer. Jushi gedraagt zich voorbeeldig, wat is ze toch een fijne hond. En de pups? Net hun moeder! Wat een lieve, mooie, fijne hondjes. Wat zijn we trots.

Als iedereen naar huis is ga ik even op de bank liggen. Tot ik Jushi hoor piepen. Ik laat haar bij de pups, ze voedt staand en ik ga even naar binnen om wat te drinken. Bij terugkomst ligt Jushi in het voorste deel van de ren rustig één pupje te voeden. De anderen durven niet over het randje van het hek en staan te piepen om hun moeder, terwijl Arvid zich op zijn gemakje vol laat lopen. 

Dinsdag 2 juli. 5 weken.

Het is kwart voor 10. Hier volgt een inkijkje in het leven van een fokker op een dooie dinsdagmorgen.

Om half 6 word ik wakker van gepiep. Na even goed luisteren hoor ik dat het Jushi is. Ze zal wel willen voeden, maar ze moet er toch aan wennen dat mensen 's nachts slapen en dat ze nog even moet wachten. Het wordt rustig. Om kwart over 6 klinkt er gekrakeel uit de kraamkamer en ik weet precies wat er gebeurd is: Jushi heeft de pups wakker gemaakt en dat is gelukt, daarom schreeuwen er nu 9 pups aan het hek om drinken. Boven liggen 2 kleine jongetjes te slapen en om te voorkomen dat die ook wakker worden vlieg ik mijn bed uit, doe het poortje van de ren open en laat Jushi bij haar kinderen. De pups slurpen, kreunen, slikken en piepen van genot. Ja, dit is dus prachtig, ook om kwart over 6. Ik aai Jushi over haar bol en prijs haar om haar liefdevolle moederschap. Ze smakt wat, als teken van begrip.

De smeerboel in de ren is onbeschrijflijk. Als 9 pups een nacht doorpoepen en -plassen dan is het één grote vieze, stinkende bende. Ondanks het feit dat ik me schuldig voel om de smeerboel kan ik er niks aan doen. Sommige hoopje en plasjes zijn terecht gekomen in de toiletbak, de rest ligt verspreid over het laken en de tegels. De pups hebben er door gelopen, zijn uitgegleden, ze hebben spelletjes gedaan en zodoende lijkt de vloer op een bruine tekening met ecoline die door een rietje uitgeblazen is, met hier en daar een klodder verf. Gelukkig is het vetbed schoon. Ik laat Jushi uit de kist en sluit de deur. Ik wil even niets meer ruiken of zien. Dan krijgt Jushi haar eten en wordt ze vervolgens uitgenodigd om even een plasje te doen. Ze weigert, want het regent. En Jushi houdt niet van regen.

Normaliter verschonen we daarna de kist. Vandaag kan dat niet, want als we de kist verschonen moeten de pups naar buiten. Aangezien we de jongens eerst naar school moeten brengen kan dat dus niet, want ik durf de pups niet alleen buiten te laten als er niemand thuis.

Dan zijn de mannetjes wakker. Een voor een halen we ze uit bed. Ik was ze, kleed ze aan en vermaak ze. Peter maakt ondertussen hun ontbijt. "Mogen we naar de puppy's?", zegt Vince. "Doe maar niet jongen", zeg ik, "het is daar heel vies en het stinkt". Natuurlijk neemt hij daar geen genoegen mee en zeurt door, ondersteund door zijn kleine broertje. Ik zucht en zeg: "Ga maar kijken, dan merk je het wel". Samen lopen ze naar de kraamkamer en maken de deur open. "Gadverdamme, oma! Bwehhhhh. Het stinkt! Zoveel poep". En terug zijn ze weer. Volgens mij hebben ze geen pup gezien in hun haast om weer weg te komen.

We ontbijten samen, poetsen de snoetjes en de haartjes van de kinderen en om kwart over 8 zitten we in de auto, op weg naar school. De pups slapen op hun vetbedje en Jushi in haar mand.

Bij thuiskomst hebben we de taken goed verdeeld: ik ruim alles in de kamer op, doe de afwas (veel afwas van de pups) en Peter doet de viezigheid. Maar eerst moeten de pups vanuit hun slaaphok naar buiten.

Ik nestel me op het bankje in het buitenhok, een fleecedekentje onder me en een handdoek op mijn schoot. Peter geeft de pups één voor één aan. De mooiste taak is voor mij. De pup op mijn schoot noem ik bij naam: "Goedemorgen Alonzo!". "Nee, nee, even je pootjes schoonmaken, je moet wel stil zitten". Ik maak de pootjes schoon, kijk of er nog restjes eten op de vacht zitten en dan knuffel ik. Ik zeg lieve dingetjes, ik sus en zing een liedje. Ondertussen komt Peter met de volgende pup. Hij kijkt om zich heen en vraagt: "Tegen wie praat jij?" Een beetje beschaamd zeg ik: "Tegen Alonzo". Ik zet Alonzo op de grond en pak de volgende pup aan: "Goedemorgen Alfa". Hoofdschuddend loopt Peter weg en ik hoor hem duidelijk zeggen: "Knettergek". Ach, laat mij nou maar. Ik geniet hier van. Lekker "vadertje en moedertje" spelen. Ik ben er van overtuigd dat de pups begrijpen, voelen en horen wat ik bedoel. En daar gaat het toch om?

Uiteindelijk zijn we om half 11 klaar. Alles en iedereen is weer spic en span. Behalve ik. Maar nu is het me- time. Ik neem een douche en daarna neem ik plaats aan de computer om dit verhaal te schrijven.

De Chipper.

Om 12 uur komt de chipper. Laura en Joukje zijn ook van de partij, genoeg ingrediënten voor een gezellig samenzijn. Laura heeft een heerlijke cake gebakken. Bij alle pups wordt een chip ingebracht, er wordt bij allemaal een swab afgenomen ( er wordt met een wattenstaafje wangslijmvlies afgenomen om een DNA-profiel te kunnen maken) en de officiële kleur wordt bepaald.  Het is best een beetje spannend voor de pups, maar ze zijn niet erg onder de indruk. Bij het inbrengen van Chips klinkt nu en dan een piepje (ja, echt waar, bij de reutjes meer dan bij de teefjes) en de wattenstaafjes vinden ze ook wel een beetje raar, maar over het algemeen gaat het prima. Wat een dappere baby's!

Woensdag 3 juli.

Wat is het een naargeestige dag. Dan heb ik het dus over het weer. Ik had me voorgenomen om niet over het weer te zeuren, maar potverdorie, wat is het treurig.

Vanmorgen hebben we het hele puppycircus naar buiten gezeuld. Tegen beter weten in. Alles is nat en kil. Ik leg droge doeken en vetbedden in het buitenhok, maar het blijft een deprimerende bedoening. Twijfel, twijfel.

Als Joukje komt zeg ik:"Ik ga de pups binnen leggen. Ik vind dit zo zielig." Jahaaaa, ik weet dat ze er tegen kunnen. En dat ze er aan moeten wennen. Maar ze liggen een beetje mistroostig tegen elkaar aan, er valt weinig te spelen en er beginnen zich plasjes te vormen. Er blijft nog wel een groot stuk droog over, maar toch..... Joukje is het helemaal met me eens en zelfs Peter vindt het een goed idee (hij is niet zo kinderachtig als ik).

Dus wordt er opnieuw verhuisd. Zooooo, alle pupjes weer in het warme huis. Lekker droog in het slaaphok. Fijn spelen met droge knuffels, in en uit de bench klimmen (jawel, ze hebben het door!), en lekker slapen als ze moe zijn. Dit betekent wel voortdurend plasjes en poepjes opruimen en lakens verschonen, maar dat hebben we er graag voor over. We hebben de pups gewogen en ze zijn stuk voor stuk ongeveer een kilo aangekomen deze week. We zijn dik tevreden. Hopelijk morgen een droge dag. 

Donderdag 4 juli 

Vandaag kunnen de pups gelukkig weer naar buiten. Ik probeer wat foto's te maken, maar potverdorie, wat is dat lastig. Ja, als ze slapen kan ik genoeg mooie plaatjes schieten, maar wakkere pups willen actie. Dus als ze mij met mijn mobieltje zien komen ze meteen op me afgerend. Ze bewegen, lopen uit mijn beeld, lopen in mijn beeld, happen naar mijn camera en daardoor lukt er maar weinig. 

Jushi heeft een dilemma. Ze wil wel bij de pups, maar ze wil niet de hele tijd voeden. De pups denken daar anders over. Zodra er een paar pups gaan drinken springt Jushi weg, ze wil uit de ren. Ik vind het lastig, omdat Jushi op deze manier alleen maar de boel op stelten zet en teleurgestelde pups achterlaat. 

Vanavond verandert er plotseling iets. Als ik de eerste pup van buiten naar binnen breng wil Jushi in het slaaphok. Bij het terugzetten van de tweede pup is Jushi heerlijk aan het spelen met haar pup. Ook de tweede pup mag meedoen. Het is een lust voor het oog. Jushi is zo blij, zo speels, bijna zelf net een pup. Nu en dan drinkt er een pup, maar dan verandert Jushi van positie en maakt ze het de pups onmogelijk om te drinken. Ze gaat in de bench, alle pups volgen haar en ze gaat er weer uit. Ze rolt over het vetbed, ze hapt, likt, duwt met haar poten, rolt op haar rug. Peter en ik staan samen te kijken. Dit is dus wat ze wil, dit is dus waar ze om zeurt. Lekker dollen met haar kindjes. Meer was het niet. Maar dan wel binnen, in het schone slaaphok. Het spel van moeder en kinderen ontroert os. Wat een plezier! Jushi krijgt er geen genoeg van! Terwijl wij dachten dat ze helemaal geen zin had in slurpende pups. Het grappige is dat de pups het ook begrijpen. Het is een prachtige interactie. Dit gaan we dus vaker doen. Hopelijk kunnen de pups snel op het gras. Wat zullen zij en Jushi dat leuk vinden!

Vrijdag 5 juli, pillen.

Vandaag is het tijd voor de tweede ontwormingsronde. De eerste ronde betrof een pasta, die de kleine baby's lekker konden oplikken. Maar nu zijn de baby's groter en moeten ze aan de pillen. Als ik het doosje open denk ik: "Mijn hemel, daar heeft een mens nog een hele boterham aan. Moeten die door die kleine keeltjes?". Het moet kunnen, Joukje en Laura kunnen het ook. Ik vraag Ellis of ze het aan durft. Ze wil het wel proberen. Ze heeft katten en daarbij lukt het ook altijd, terwijl dat met katten nog een heel gedoe kan zijn. Als ze de pillen ziet zegt ze: "Moeten die er zo in één keer in? Jeetje, die zijn groot". Ze gaat op de stoel zitten en pakt de eerste pup van het lijstje. Abena. Zo braaf. Ellis opent het bekje en legt de pil achter op het tongetje en houdt dan, wrijvend over het keeltje, het bekje dicht. Abena vindt het wel prima. Ter controle openen we het mondje en zien de witte pil triomfantelijk op het tongetje liggen. Oké, volgende poging: mondje open, pil opgepakt, achter op het tongetje glegd, mondje dicht, keeltje wrijven. "Ze heeft geslikt", zegt Ellis, dus kijken we. De pil blinkt wit in de wangholte. Opnieuw: pil gepakt, in de keelholte, mondje dicht, wrijven. Wachten. Daar is-ie weer, de pil. Abena probeert er op te kauwen. Om te voorkomen dat we straks niet weten hoeveel ze al binnen heeft gekregen pakken we de complete pil uit haar mond. Dit gaat hem dus dus niet worden. We zetten die lieve Abena terug bij haar broertjes en zusjes en besluiten morgenvroeg een nieuwe poging (x 9) te wagen. Dan gaan we de pillen malen. Wij zijn niet zo goed met pillen in combinatie met  pups.

Zaterdag 6 juli, pillen.

Dat pillenavontuur heeft natuurlijk een vervolg. Rond half 11 zijn de pups toe aan hun maaltijd en het lijkt me een goed idee om de wormenkuurpillen als voorafje te voeren in een prakje. Voor elke pup individueel. Ik heb me goed voorbereid: de pillen liggen op tafel, een lepeltje om de pillen te pletten, een schaaltje, een lepel om het prutje te scheppen en daarmee de pil te mengen, het notitieboekje met de namen (zodat we niemand vergeten en niemand een dubbele portie geven), de bak met voer en een pen. De eerste pil vliegt in de tuin. Alle begin is moeilijk nietwaar? De tweede pil vliegt weliswaar over de tafel, maar die kan ik nog redden. Met mijn ene hand als een paraplu boven het bakje met de pil duw ik met de andere hand met het lepeltje de pil kapot, steeds fijner, tot er een poedertje overblijft. Terwijl ik het poedertje meng met een kleddertje voer gaat Ellis Abena halen. Ik zet het schaaltje met voer voor haar, duw haar neusje er zachtjes in, maar ze maakt geen aanstalten om te eten. Dat is ze niet gewend, alleen eten. Het kost enige moeite, maar met behulp van mijn vingers krijgen we er toch alles in. We zijn 10 minuten verder. Dat is één. Als dit zo met alle pups gaat zijn we anderhalf uur verder. Pup 2 wil ook niet, dus ik kap ermee. Inmiddels is onze pupvisite gearriveerd, ik ga Joukje wel inschakelen.

De visite geniet van de pups en van Jushi. Met zijn allen in de ren, lekker knuffelen en strelen. We drinken koffie en limonade in de ren (een van de lieve dochters krijgt, door een onhandigheidje  van Peter een glas ranja over zich heen, nogmaals excuses daarvoor!) de pups zijn lekker vrij en relaxt. Omdat het toch een beetje gaat miezeren brengen we met z'n allen de pups naar binnen voor hun slaapje. Aan tafel komt het gesprek op de pillen. Natuurlijk moet ik dat zelf ook kunnen, het is ook niet dat ik het niet kán, maar meer dat ik het niet durf. Stel dat ik die pil in de luchtpijp prop......en tot dusver is er altijd wel iemand die deze taak van mij overneemt. Ook nu. Wouter wil het wel proberen. Het gaat als een tierelier, alle pups zijn voorzien van een pil. Mondje open, pil er in, mondje dicht, keeltje wrijven, slikken en....wég pil. Wat fijn dat dat nu toch gebeurd is. Dank je wel Wouter!

                                                                                  Operatie "pilletjes".

                                                         Bezoek. Zo gezellig. Zo blij. Jushi wil ook aandacht.

               Poepiedoosie.

Ach die arme pupseltjes. Allemaal aan de poepiedoosie. Dun als water. Ze willen geen brokjes eten en slapen vooral. Gelukkig komt mama Jushi nog even controleren en van haar willen ze nog wel wat melk. Al was het maar om te troosten. Hopelijk gaat het morgen weer beter!

Zondag 7 juli.

Vanochtend ben ik om 5 uur wakker. Natuurlijk. Ik ga ermee naar bed en ik sta er mee op. Dan heb ik het over de pups. Toen we naar bed gingen hebben we de ren ietwat verkleind en zoveel mogelijk verschoond. Die lucht! Niet te harden! En die smurrie! Wat smerig. Het is pas 5 uur. En het is doodstil. Als ik nu ga kijken maak ik de pups wakker en dan willen ze eten. Of drinken. Dan gaan ze krijsen en dan worden de jongetjes wakker. Ik draai me nog even om.

Toen we de ren kleiner maakten ben ik vergeten de hekjes vast te laten zetten met tyraps. Stel je voor dat ze verschoven zijn. Dan zou het zomaar kunnen dat de pups onder de kast kruipen. En dat ze er niet meer onderuit kunnen. NIET DOEN! Als die pups vast zaten had ik ze wel gehoord. 

O ja. We hadden gisteren nog een experiment. We hoorden goeie verhalen over houtkorrels in de poepbak. In verband met de structuur van de ontlasting leek me dat wel handig. Peter is er op uit gegaan en kwam terug met een grote zak korrels. Hij heeft de bak gevuld en ik keek naar hoe dat ging. De meeste pups lagen voor pampus en lagen wat te kreunen. Twee pups vonden de korrels wel interessant. Even voelen met de voorpootjes, ruiken en....proeven. Ze vraten gewoon die korrels. Althans dat was wat ik zag. En daar zijn die korrels niet voor. Gekke pups. Op internet had ik gelezen dat de korrels veilig zijn, geen kwaad kunnen, handig zijn (ze absorberen vochtigheid. Nou, vochtigheid hebben we genoeg). Ik voel de paniek opstaan. Hij borrelt op en komt tot een explosie. Wég met die korrels. Straks stikt er een pup. Weg! Het leidt tot een conflict, maar de korrels worden weggegooid en er komt een onderleggertje in de bak (alsof dat zo veilig is. Ook daar gaan ze mee aan de haal). Peter heeft het niet makkelijk.

Maar nu, om 5 uur in de morgen komen de korrels weer voorbij. Stel dat er nog iets is blijven liggen. Korrels die uit de bak waren gevallen. En stel dat....HOU OP! Ik probeer wat te lezen. Gelukkig val ik toch nog in slaap. Om 7 uur staat Peter op. Jushi laat de pups drinken. De ren is een ravage. De pups willen geen brok eten, de ontlasting is nog waterdun. En die lucht! 

Om 10 uur hebben de pups nog steeds geen zin in brokjes. 3 doen een kleine poging, maar vrijwel de hele bak gaat weer mee naar binnen. En dan, bij de voeding van half 3 gaan de meeste pups weer wat eten. Om 6 uur eten ze de hele bak leeg, allemaal samen. En zelfs de brokjes op de grond vinden hun weg naar de maagjes. Ik vind 2 normale hoopjes. We zijn op de goeie weg. 


Maandag 8 juli

We hebben 2 compartimenten in de buitenren. De bedoeling is dat de pups in de ene ren hun eten krijgen, zodat de dienstdoende verzorger in het andere compartimet de hoopjes op kan ruimen. Tot nu toe hebben we maar van 1 compartiment gebruik gemaakt, omdat de pups nauwelijks over de drempel van het poortje kunnen kruipen. Maar vandaag ben ik dienstdoend en ik besluit de troggen in het voorste deel van de ren te zetten. Hoopjes opruimen met alle pups op je voeten en aan je broek wordt namelijk steeds lastiger. De pups ruiken hun voer dus doen dappere pogingen om over de rand van het poortje te klimmen. Ze moeten nog veel leren, onder anderen dat je niet met vieren tegelijk door een poortje van 30 cm kunt. Het is dringen, de eerste pup schuift met zijn dikke buik over de rand, de tweede blijft met haar buik haken en de anderen duwen en wringen en klimmen over elkaar zonder de overkant te bereiken. Ik besluit een handje te helpen. Ik ontwar de kluwen en een voor een gaan de pups, ofwel helemaal alleen, ofwel met mijn hulp over de rand heen. Ze vallen aan op de troggen alsof ze in dagen geen voedsel hebben gehad. Op mijn gemakje ruim ik in het andere deel van de ren op, poepjes weg, enge blaadjes weg, dat werkt inderdaad wel handig. Maar dan, als alle brokjes op zijn, mogen de pups terug in de grote ren. Jaja. Ze besluiten met z'n allen om hier niet aan mee te werken. Jushi staat uitdagend aan de buitenkant van de ren te kijken hoe ik dit op ga lossen. Alle pups zitten tegen de buitenkant van het hek, zo dicht mogelijk bij Jushi. Ze piepen om hun moeder. Ik besluit het poortje open te maken, zodat Jushi naar binnen kan, in de hoop dat ze de pups mee neemt naar het andere compartiment. Jushi wil wel in het voorste deel, waar ze onmiddellijk wordt aangevallen door haar dorstige pups. Ik maan haar om de pups mee te nemen naar het andere deel, maar daar begint ze niet aan. Ze loopt wat rondjes en de pups lopen met haar mee. En dan besluit Jushi de ren weer te verlaten. Gelukkig kan ik net op tijd het poortje achter haar sluiten, anders had ik met alle pups 2 hindernissen moeten nemen. De pups willen geen kant op, hoe ik ook bid en smeek. Dus pak ik ze één voor één bij kop en kont en til ze over het dichte poortje (anders proberen ze gegarandeerd terug te gaan) in de ruimte waar ik ze hebben wil. Pffff, dit werkt dus niet. 9x 5 kilo over een hek tillen is niet goed voor mijn rug. Ik moet even gaan liggen.

Dinsdag 9 juli. 6 weken!

Zes weken al vandaag. Wat is dat snel gegaan! Wat zijn de pups gegroeid! Wat hebben ze al veel geleerd! En wat zijn ze leuk en lief en knap! 

Maar eerst even terug naar vanmorgen. De eerste maaltijd krijgen de pups buiten. De temperatuur is om 7 uur al heel aangenaam. Ze hebben al even bij Jushi gedronken, maar we merken dat dit geen maaltijden meer zijn. Dus probeert Peter de pups voor de eerste keer naar buiten te lokken met de troggen met korrels. Het rammelen moet voor de pups een bekend, aantrekkelijk geluid zijn, maar zodra we het poortje open zetten gaat er een wereld voor ze open. Ze vliegen alle kanten op! De keuken, de eetkamer, de zitkamer, wat een feest van ontdekking! Terwijl Peter met z'n troggen buiten staat te rammelen kijken Ellis en ik elkaar aan en barsten in lachen uit. Dit gaat niet goed. Gedrieën verzamelen we de ontsnapte pups en brengen ze naar de buitenren. 1,2,3.....8. Acht? dat klopt niet. Ik loop naar de slaapren en zie Alfa in een hoek van de bench liggen.  Ik probeer haar te lokken, maar ze heeft geen sjoege. Ellis kruipt in de bench en pakt haar op. "Dit is niet goed"' zegt Ellis. Alfa ligt er treurig bij. In tegenstelling tot zijn broers en zussen, die luidruchtig aan het genieten zijn van hun ontbijt, kruipt hij in de iglo. Die oogjes! Zo triest. Ik pak hem op en zet hem bij een van de troggen. Treurig draait hij zich om en sleept zich terug naar de iglo. Als ik de drinkbakken bijvul komen er meteen wat pups om te drinken. Maar Alfa reageert niet eens. Kijk, eten is met dit weer niet zo heel belangrijk, maar drinken wel. Ik schuif een bakje dichterbij, maar nee. Geen slokje. Ik raadpleeg Laura en ze stelt me gerust, dit kan gebeuren, misschien nog wat naweeën van de wormenkuur. Of de verandering van het weer. Ocharme toch. Zelfs als Jushi zich in de ren begeeft blijf Alfa op zijn plekje. Om 10 uur probeer ik hem wat te laten drinken uit het bakje. Gedecideerd houdt Alfa zijn kaken op elkaar. Dan maar enige dwang: voorzichtig spuit ik met een spuitje wat water in het bekje en Alfa likt en slikt, maar niet van harte. Nu ga ik me toch echt zorgen te maken. Om 11 uur krijgen de pups weer eten. Alfa kijkt niet op of om. Ik leg hem eventjes bij Jushi en die likt haar kleintje helemaal af. Maar Alfa zucht en drinkt niks. En dan, om 12 uur zie ik Alfa samen met Adagio drinken uit de drinkbak. Wat een opluchting! En om 3 uur eet hij mee met de anderen. Ik zie hem nog een paar keer drinken en om 7 uur staat hij zijn mannetje tijdens het eten uit de trog. Dit gaat de goeie kant op

Wat hebben ze dan zoal geleerd, zou je denken? Qua motoriek hebben ze een enorme sprong gemaakt: ze kunnen lopen,  rennen, springen, om hun as draaien, rollen, opspringen tegen mensen en hekjes. Ze klimmen over de achterkant van de iglo en over elkaar. Ze spelen met elkaar en met knuffels en touwtjes. Ze tonen affectie door te likken en op schoot te kruipen bij mensen, groot en klein. Ze herkennen geluiden en personen. Ze kunnen met hun scherpe tandjes brokjes eten en ze drinken uit een bakje. Hun gehoor is fenomenaal en hun zicht is ook al goed ontwikkeld. Ze zijn goed op weg om een echte hond te worden!

Woensdag 10 juni.

Wat kunnen de pups nog meer? Als ze de kralen van het vliegengordijn horen rammelen beginnen ze te "roepen". Kleine, korte blafjes. Een beetje dwingend: "" Halloooo! Hier ben ik". Het zelfde geldt voor het geluid van het schuifje van het hek. Met z'n allen barricaderen ze de ingang. Vooral als je drolletjes wil vangen is dat uiterst onhandig. 

Ze spelen trekspelletje met elkaar en met de kinderen. Heel voorzichtig, want we zijn zuinig op de tandjes. Voor alle duidelijkheid: wij spelen voorzichtig. Zij niet, ze grommen vervaarlijk en schudden met hun kopje. De een trekt de ander vooruit en dat spel wisselt voortdurend. Ze stoeien met elkaar en soms gaat dat niet zachtzinnig. dan piept of jankt er eentje. Zo leren de pups van elkaar dat ze soms te ver gaan. Dat leren ze ook van ons. Met het "Foei"commando leren ze te stoppen met ongewenst gedrag. Ze laten zich al heel aardig corrigeren.

Vandaag hebben ze de schommel ontdekt. Ze zijn verrassend ondernemend en totaal niet onder de indruk. Zodra de eerste pup de schommel in beweging brengt komt de rest kijken. In een mum van tijd liggen, staan en lopen ze over de schommel. Kostelijk om te zien, want de schommelende beweging breng ze in eerste instantie uit balans. Dit is een goeie evenwichtsoefening. Wat een plezier geeft dit spel!

Donderdag 11 juli.

Mammie!Mammie!

Jushi neemt steeds meer afstand van de pups. Alleen in de ochtend mogen ze nog bij haar drinken, de rest van de dag wil ze wel bij de pups, maar niet in de ren. Dat brengt een hoop hectiek met zich mee. De pups schreeuwen om hun moeder, maar Jushi doet haar eigen ding en trekt zich weinig aan van het gekrijs van de kleintjes. En langzaamaan leren de pups dat moeder niet meer op afroep beschikbaar is.

Straks, als ze naar het slaaphok gaan zal Jushi ze nog even vertroetelen en verzorgen, maar zodra de pups gaan drinken is ze weg.

Loslaten......ik kan er nog veel van leren.

Vrijdag 12 juli, check.

Vandaag is een belangrijke dag. Vandaag is de gezondheidscheck van de pups door de dierenarts. Joukje en Laura zijn voor de gelegenheid ook aanwezig. Het is jammer dat het weer niet meewerkt. De pups liggen weliswaar buiten, maar niet voor lang. Binnen de kortste keren staat de toiletbak buiten vol water en trekt de vochtigheid steeds meer op richting de pups. Samen halen we de pups naar binnen, vele handen maken licht werk.

De dierenarts heeft de paspoortjes bij zich en de spuitjes voor de vaccinaties. De chips worden gecheckt, de pups worden één voor één gecontroleerd, de hartjes en longen worden beluisterd, de oortjes bekeken, de algehele constructie en bij de reutjes de balletjes (die bij allemaal ingedaald zijn) en tot slot krijgen ze allemaal een vaccinatie. Alle resultaten worden genoteerd in de paspoortjes.

De pups laten alles zonder problemen toe. We krijgen nog een groot compliment als de dierenarts zegt: "Je kunt merken dat ze veel in de hand zijn. Ze zijn aan mensen gewend en dat merk je aan de pups. Geen stress, geen paniek. Dat is mooi toch?


Zaterdag 13 juni

Gisteren en vandaag hebben we 2 gezinnen heel gelukkig gemaakt. Ondanks het feit dat de keuze heel moeilijk was zijn er toch 2 teefjes uitverkoren. Op de foto zien we een heel blij meisje, Gabi, met haar nieuwe huisgenootje Miah. 

Jushi heeft het een beetje moeilijk. Ze wil graag bij haar pups zijn, maar zodra ze in de ren is wil ze er weer uit. Dat voeden he, dat moet ook wel een ramp zijn: 9 van die grote pups, hangend aan de melklijsten, schrokkend en stampend en dan die vlijmscherpe tandjes. Maar ze heeft nog wel melk en vanmiddag waren de borstjes erg vol. Toen Jushi in haar mand lag heb ik er 2 pups bij gelegd in een poging om ze toch wat te laten legen. Maar Jushi sprong uit de mand en begon vrolijk te spelen. En net toen ik me echt zorgen begon te maken wilde ze de ren in en mochten de pups drinken. Niet lang, maar wel allemaal eventjes. En dan zie je toch de lijsten minderen. Wat een opluchting. Voor even.



Zondag 14 juli. 

Naarmate de pups ouder worden beginnen ze steeds meer te snappen. Als de deur naar buiten open gaat betekent dat dat er iemand naar buiten komt. Het gevolg is dat de pups zich verzamelen vóór het poortje. Als er aan het poortje gerommeld wordt betekent dat vaak eten. Dus bij gerommel aan het poortje worden ze heel onrustig en gaan ze piepen. Nu is het sowieso onhandig als ze met negenen voor het poortje staan, want dan kan niemand er door. Dus moeten we iets anders bedenken. Soms giet ik de drinkbakken vol. Het geluid van een druppelende gieter betekent dat er gedronken moet worden. Ja, MOET worden. Het heeft iets dwangmatigs: water gieten, dús drinken. Dat heeft dan tot gevolg dat er bij het poortje ruimte is om binnen te stappen. Je moet wel snel zijn, want rammelen aan het poortje betekent vaak eten. Dus verzamelt zich een aantal pups weer voor het poortje. Als je poep op moet ruimen kun je dat maar het beste doen als ze aan het eten zijn. Dan kun je rustig met je keukenrol en natte doekjes de ren afstruinen. Als je tussen de maaltijden door poep ontwaart en je wilt het opruimen dan vraagt het een soort acrobatiek, laverend tussen pups die willen spelen met je veters of willen meehelpen door op je handen te gaan staan en proberen je doekjes aan gort te scheuren. Of eerst in de poep gaan staan en dan tegen je benen op te springen. Of tegen je armen. Als ze slapen lukt het soms ook. Ze kunnen slapen als rozen, lekker snurken en dromen met kleine beweginkjes. Als je dan heeeeel stil het vliegengordijn in de keukendeur opzij schuift, dan op je tenen het hekje nadert, het schuifje openmaakt en het hekje een beetje optilt, zodat het niet piept, soms lukt het dan om binnen te komen voordat je de weg wordt geblokkeerd. Natuurlijk doen ze niet allemaal tegelijk mee met al die acties, maar ze zijn wel vaak met velen. Daarom proberen we, Peter en ik, vaak samen te voeren, te ruimen, te knuffelen.

We hebben al een paar keer geprobeerd om de pups zelf van de buitenren naar de slaapruimte binnen te laten lopen. Vaak eindigt dat dan in een zoektocht omdat ze wel mooi met Jushi mee naar binnen lopen, maar eenmaal daar waaieren ze uit naar de kamer en de keuken en terug naar buiten, de tuin in. Maar vandaag lukt het zowaar. We schuiven de panelen van de buitenren open (zodat ze niet over de verhogingen bij de hekjes te hoeven klimmen), Peter neemt Jushi mee en de pups lopen er luidruchtig piepend achteraan. Ik sluit de gelederen, moedig ze aan met mijn stem en hier en daar een duwtje in de goede richting en sluit de deuren. En warempel, vandaag kost het ons hooguit 5 minuten om ze zonder te tillen in de slaapren te krijgen. Nog 2 dagen en dan hebben ze ook deze oefening door. Dat scheelt een hoop gesjouw en een hoop tijd.

Het was een mooie dag met heel fijne mensen om ons heen. De pups zijn helemaal plat geknuffeld en er zijn mooie keuzes gemaakt.

Maandag 15 juli

Inkakdag.

Dinsdag 16 juli.

Gisteren had ik een regelrechte inkakdag. Een lieve vriendin had mij gevraagd mee te gaan fietsen met dat mooie weer, maar ik had die uitnodiging afgeslagen. Ik heb gezegd: "Je bent van harte welkom voor een kop koffie, maar ik heb het veel te druk met de pups en ik ben veel te moe om te gaan fietsen.

We hebben uren buiten gezeten. We hebben enorm genoten van de pups, het is gewoon te leuk om waar te zijn. Mijn vriendin zag hoe ik telkens bezig was met de pups; poep en plas opruimen, eten geven, water bijvullen, een was draaien, een was ophangen, poep en plas opruimen, Jushi begeleiden, nog een wasje draaien, opruimen, tot ze op een gegeven moment zei: "Nou snap ik pas wat je bedoelde met "druk met de pups". Mijn hemel, Nel, wat een werk. Ik dacht nog: dat zal toch wel meevallen, maar dat valt helemaal niet mee". Het zou niks voor haar zijn zei ze, wat een geduld heb jij en wat een energie. Maar ik was moe, zo moe, dat ik er bijna van moest huilen. En dat geeft niet. Bijna 7 weken zorgen, 's nachts slecht slapen, dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Ik had niet meer de energie om 's avonds nog een stukje te schrijven en dat wil wel wat zeggen.

Maar vandaag gaan we er weer gewoon tegenaan. Want het genieten, het plezier, voert toch wel de boventoon!

Dinsdag 16 juli 2.    Kiezen

Vandaag zijn de pups 7 weken oud. Ze zijn vorige week door de dierenarts gecheckt en hebben hun eerste vaccinatie gehad. Nu is de tijd gekomen voor de nieuwe baasjes om hun favoriete pup uit te kiezen. In volgorde van inschrijving op de wachtlijst mogen de mensen hun keuze kenbaar maken, zowel voor de reutjes als voor de teefjes. Het is een schier onmogelijke opgave. Alle pups zijn even prachtig. En lief. En ondeugend. Het is een verbazingwekkend mooi nest. Wij vragen het ook wel eens aan elkaar: "Welke zou jij kiezen?" En ook wij vinden het heel moeilijk. Is het het pupje dat als eerste op je af komt? Is het het actiefste pupje? Of de grootste deugniet? De grootste pup of juist de kleinste? En val je nou eenmaal op een bepaalde kleur? 

Tot dusver is een aantal keuzes tot stand gekomen en dat ging niet over een nacht ijs. Grote twijfels voor sommigen, voor een enkeling staat het al een tijdje vast, Maar ben je niet de eerste op de lijst dan ben je afhankelijk van hoe er vóór je gekozen wordt. Gelukkig zijn de mensen dik tevreden over hun keuze. Een paar pupjes zijn nog niet gekozen. Is dat zielig? Welnee. Het had net zo goed andersom kunnen zijn; voor hetzelfde geld waren de overgebleven pupjes gekozen en de anderen niet. Dat heb je met zo'n goed gelukt nestje. De verschillen zijn zo klein (we hebben de afgelopen week herhaalde malen gehoord: "We nemen ze allemaal!") dat elk pupje het waard is om van gehouden te worden. Iemand moet de laatste zijn. En zelfs al waren er pups bij die misschien wat minder fraai waren, dan nog waren de nieuwe baasjes er heel gelukkig mee geweest.

Een bevriend fokker kreeg een keer de vraag, toen er een pupkoper kwam voor de laatst overgebleven pup: "Hoeveel korting krijgen we daar op?", En toen de fokker vroeg: "Wat is dat nou voor vraag, hoezo zou er korting op een pup zitten?" kreeg ze als antwoord: "Nou, de laatste, die is toch minder waard?" Deze koop is dus niet doorgegaan. Toen de fokker het mij vertelde sprongen de tranen nog in haar ogen. Korting. Alsof je een koffiepot koopt. Foei!

                                   Vandaag mochten de pups voor het eerst op het gras spelen. Wat een feest!

Woensdag 17 juli.

Vandaag is het een rustige dag. De pups kunnen de hele dag buiten, lekker in het zonnetje. Ze vermaken zich met de schommel, de knuffels en met elkaar. Soms moeten de drinkbakken en de dekentjes er aan geloven, maar vandaag was het gewoon lekker relaxt.

Vanavond gebeurde er iets vreemds: bij het naar binnen gaan van de buitenren naar de slaapren, zoals altijd een redelijk chaotische onderneming, omdat de pups nou eenmaal nieuwsgierig zijn naar de rest van de wereld, doken ze met z'n allen de mand van Jushi in en probeerden bij haar te drinken. Maar Jushi heeft niet veel meer te geven en plotseling braakte ze haar eigen eten uit. Een paar pups probeerden er al snel van te eten, maar, ervaren puppyvangers als we tegenwoordig zijn hadden we ze al snel in de ren. Ik blijf het toch een vies idee vinden, braaksel opeten van iemand anders.

Voor dieren ligt dat natuurlijk anders, maar omdat de pups net hun eigen eten op hadden vond ik het niet nodig dat ze ook nog......enfin, nou las ik dat wolven bijvoorbeeld hun voedsel uitbraken voor hun jongen, omdat de pups ander rauw voer niet kunnen verteren. De moeder verteert dus gedeeltelijk het vlees om de jongen te kunnen voeden. Dat vind ik een mooi idee. Als moeder zou je toch altijd het eten uit je eigen mond sparen om je jongen te kunnen voeden. Ik hoop dat deze intentie bij Jushi ook speelde, maar het hoeft echt niet. Onze pups vreten zich de bulten op hun kop, dus meer hebben ze niet nodig. Wat ik wel heel sneu vind is dat Jushi zich schuldig voelt over de smeerboel die ze gemaakt heeft en nu deemoedig bij Peter z'n stoel ligt. Ik moet zo maar eens even met haar praten. De lieverd.

Het kán natuurlijk dat ze zich gewoon niet lekker voelt en daarom moest overgeven, dus we moeten haar wel even in de gaten houden.


Nog even wat plaatjes van Ranomi en Romée! Prachtige dochters van Laura, die altijd zo goed kunnen helpen met de pups!

Donderdag 18 juli

Ik wil nog even een stukje typen. De internetverbinding is hier niet tóp, maar nu moet ik wel heel lang wachten voor er iets op het scherm van de laptop verschijnt. Ik druk, ongeduldig en geïrriteerd, op een aantal toetsen. Niets. een zwart scherm. Daar gaaaaaaan we weer! Maar wacht even: misschien is er iets mis met de stekker.

Dat komt zo: om de pups 's avonds naar binnen te krijgen is nog steeds een heikele onderneming. We hebben wel een vernuftig plan uitgedacht, maar dat plan is nog niet één keer gelukt. Het plan is als volgt: we zetten binnen en buiten een paneel open. Ik ben binnen en Peter is buiten. Ik heb een bakje met brokjes er roep, met een hoog stemmetje: "Puppie's!" Peter moedigt Jushi aan om naar binnen te lopen en de pups lopen er dan enthousiast achteraan. De pups moeten door de buitendeur (met een kralen- vliegengordijn er voor, dat doen ze dus gewoon he, de helden), de keukendeur en de deur van het nachtverblijf. Peter sluit razendsnel de deuren na de laatste pup. Dan hebben we ze binnen. In de keuken. We hebben de brokken van Jushi al weggezet, want de ervaring heeft geleerd dat de pups, zo klein als ze zijn, onmiddellijk op de bak van Jushi aflopen en proberen te eten. 

Die laatste deur, die naar het slaaphok, gaat altijd fout. Het is de bedoeling dat Jushi daar de pups binnen brengt, maar dat weigert ze dus pertinent. Geen haar op haar hoofd dat er aan denkt om de pups in het slaaphok te brengen, want dan wordt ze door de pups in het nauw gedreven en hangen er in no time 9 pups aan haar melklijst en dan kan ze niet meer weg. Althans niet zonder slag of stoot.. Ik ben nog steeds de pups aan het lokken, Peter probeert Jushi in het hok te krijgen en de pups lopen in- en uit het hok, door de kamers en de keuken, leggen ondertussen overal plasjes van opwinding en het eindresultaat is dat iedereen eindigt in de mand van Jushi (zie foto). Met 10 man in een éénpersoonsmand. Nee, dat is handig. Maar ik begrijp het wel: op deze manier heeft Jushi zelf in de hand hoe lang ze wil voeden, want ze kan weg als ze wil. Een voor een plukken we de pups van de tepels en zetten ze in het slaaphok.

Als de rust is weergekeerd wil ik nog een stukje schrijven. Maar de laptop werkt niet mee. Een (of een paar) van de pups heeft (hebben) het snoer uit de laptop getrokken en de muis op de grond gesleurd. Gelukkig is dat te verhelpen en komt er toch nog een stukje.

Zaterdag 20 juli

Gisteren (vrijdag) hebben de pups lekker buiten op het gras gespeeld. Joukje, Djamay en ik (een beetje) hadden de kooi gemaakt van puppyrendelen en deze om het speelhuis gedrapeerd. De pups vonden het prachtig, ze hebben zo fijn gespeeld. Ze vonden blaadjes, takjes, stukjes gemaaid gras, ze gingen graven en rollen in de goot. We hadden bezoekers en het was erg gezellig. En in alle commotie vergat ik helemaal om foto's te maken. Zo jammer. 

Die hitte breekt me een beetje op. Dat gesjouw, dat geloop, ik ben 's avonds zo moe dat ik het niet kon opbrengen om nog een stukje te schrijven.

Vandaag is het weer zo warm. We besluiten om de pups gewoon in hun buitenren te laten, daar is het redelijk koel en kunnen ze ook lekker spelen. Toch merk je dat de pups zich ook aanpassen aan de hitte. Er wordt wel gespeeld en gestoeid, maar de zoeken toch ook vaak een koel plekje.

Vanavond breekt plotseling het onweer los. Met duvel en geweld moeten de pups naar binnen. en dat gaat wonderwel goed. Eenmaal binnen missen ze welswaar de afslag naar het slaaphok, maar gelukkig helpt Jushi deze keer mee en zijn de pups snel op hen plaats van bestemming. 

Hopelijk is het morgen koeler en kunnen de pups weer op het gras. Dan zal ik foto's maken!

O ja, vandaag hebben de pups weer een wormenkuurtje gehad.


Zondag 21 juli

De temperatuur is vandaag uitstekend. Vanmorgen was ik nog wat sceptisch, maar in de loop van de dag wordt het steeds aangenamer. De koelte doet de pups goed. Ze zijn enorm actief en baldadig. Als ik even niet oplet slopen ze de hele rand van de nestschommel, de blauwe deeltjes liggen verspreid door het hele hok. Dat is jammer, want ze vermaakten zich kostelijk met de schommel. Helaas is hij niet meer bruikbaar.

Ik had me voorgenomen om de pups vandaag op het gras te laten, maar dat is er niet van gekomen. In verband met de vele aanloop vandaag (erg, erg gezellig) is het niet gelukt om het gras te maaien, dus moeten we het uitstapje naar het gras even uitstellen. Vanavond heeft Peter het gras gemaaid.

De pups zijn vandaag nogmaals ontwormd, de pil van gisteren is goed verdragen, dus kan het vandaag nog een keer. Gelukkig was Laura er om de pillen toe te dienen.


Na het eten en het drukke spel moet iedereen even uitbuiken. Ze zoeken de koelste plekken.

Reaven, de zoon van Laura. Wat een prachtige pup heeft hij op schoot!

En Romee met nog zo'n beauty. Het moge duidelijk zijn dat ik de pups wonderschoon vind.

De kinderen ook trouwens!

Maandag 22 juli, lekker in de tuin.

Vandaag heb ik de paneeldelen van de puppyren in de voortuin gezet. Lekker in de schaduw van de eiken, daar is het goed toeven voor mens en hond. Het transport van de pups van de ren naar het gras verloop vrij soepel, omdat Jushi de pups keurig naar de ren leidt. Als alle pups binnen zijn wil Jushi er uit en sluiten wij het poortje. De pups vinden het geweldig en Jushi ook. Ze rent buiten de ren rondjes en de pups rennen er binnen de ren achteraan. Als we met z'n tweeën zijn durven we de pups niet los te laten lopen, omdat we niet zitten te wachten op pups in de sloot of, onvindbaar, tussen het struikgewas. Als we met meer mensen zijn doen we dat wel.

Als Jushi moe is komt ze naast mijn stoeltje liggen uithijgen en gaan de pups met elkaar aan de slag. Zo schattig. Ze doen me denken aan die koeien van dat filmpje, die voor de eerste keer in de lente weer naar buiten gaan. Springend, dansend, buitelend, zoveel plezier.

Er komen auto's voorbij en motoren, fietsers en wandelaars. De pups kijken hun ogen uit en soms, als het té spannend is zoeken ze elkaar op: samen sta je sterk.

Dan loopt er een wandelaarster voorbij. Als een raket schiet Jushi van haar plek, springt over de sloot en rent de weg op, achter de loopster aan. Hoe we ook roepen, ze blijft blaffen en komt niet terug. De vreemdeling moet wég! Wég! Het meisje schrikt zich wezenloos en roept: "Wat moet ik doen?" Ik roep: "Blijf maar staan, ze doet echt niks." Als ze blijft staan is er voor Jushi de lol af en komt ze naar ons terug. Ik ben woedend. Dat arme meisje is zo geschrokken! Mopperen leg ik Jushi binnen. "Stout!"roep ik nog een keer en deemoedig legt ze haar hoofd tussen haar poten. 

Ik vind het zó vervelend voor dat meisje. Maar eigenlijk deed Jushi niets meer dan haar pups beschermen. En dat siert haar dan wel weer.


Dinsdag 23 juli, 8 weken.

Het is rond een uur of 11 als het keihard begint te regenen. Vanochtend heeft Peter de pups buiten gelaten en als ik door het raam naar buiten kijk zie ik ze liggen op hun vetbed, allemaal dicht tegen elkaar, als op een eiland midden in een oceaan van natte stoeptegels. Ik had gehoopt op nog een uitstapje naar het grasveld, maar dat gaat er voorlopig niet van komen. "Ik vind het zielig, zoals ze daar liggen", zeg ik tegen Peter. "Waarom? Ze liggen toch droog?", is het antwoord. Dat klopt, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Ze kunnen niet spelen, alleen maar een beetje liggen en stoeien. Ik wil ze binnen hebben. Dat betekent: laken in het binnenhok, vetbed in de ren en vetbed in de bench. En dan de grote verhuizing. De pups hebben er zin in: leven in de brouwerij!

Buiten de ren vliegen ze alle kanten op, doordat Jushi er weer eens een renspelletje van maakt. Als we ze eindelijk binnen hebben en de deur achter ze gesloten hebben moeten we in de kamers op speurtocht. Ze krijgen steeds meet spatjes, dus ze zijn overal. En overal liggen plasjes! Ze doen het er om. Zodra ze binnen komen moet er geplast worden. Als alle pups in de binnenren zitten moeten we de kamers en de keuken dweilen, maar dan zitten ze toch lekker veilig binnen.

Rond 3 uur vindt Peter het tijd geworden om de pups weer buiten te laten, het zonnetje schijnt, de lucht is blauw...met enige tegenzin verleen ik mijn medewerking aan de hele operatie. Buiten is natuurlijk wel fijn. En de lucht is zachtjesaan in huis niet meer te harden als de pups te lang binnen zijn. Dus begint de poppenkast van voren af aan. Bijkomend voordeel is dat we de binnenren nog even kunnen schoonmaken en het wasgoed kunnen verversen. 

Om 5 uur barst het onweer los. Snel schone lakens in de ren, Poortje open, op hondjes jagen, mopperen en tieren, plasjes opruimen, dweilen.....als we eindelijk gaan eten staat het zweet op mijn rug. 

Ze zijn nu alweer een paar uur binnen. We gaan zo nog even het grote laken (dat onder de poep zit) verversen en dan kunnen ze gaan slapen. Hopelijk blijft het morgen droog.

Woensdag 24 juli

Vandaag is onze eerste pup uitgevlogen. Alfa. Mooie, lieve, ondeugende brindle Alfa. Mensen vragen wel eens: "Vind je dat niet erg, als de pups weg gaan"? Het is een heel dubbel gevoel. Enerzijds maakt het verdrietig. Of, verdrietig, misschien meer melancholisch. We hebben 8 weken lang onze ziel en zaligheid gestopt in het verzorgen en grootbrengen van de pups. We hebben ze omringd met liefde, zorg en comfort. We hebben ze geknuffeld, getroost, gekust en omarmd. Het zou gek zijn als je niet van de baby's bent gaan houden. Natuurlijk, we zijn stapelgek op ze. Maar als je een nestje pups krijg weet je van tevoren dat je een keer afscheid van ze moet nemen. Het zou namelijk ook heel gek zijn als je de 9-ling zou houden, want over een jaar zouden we dan 10 grote Cane Corso's in ons huis hebben en eerlijk gezegd moet ik daar niet aan denken. Alleen het grootbrengen al: 9 pups, die steeds meer afval achterlaten, steeds ondernemender worden, Ondeugender. Onderzoekender. Pups die dringend opgevoed moeten worden om zodoende een fijne, betrouwbare grote Cane Corso te worden. Dus ben ik ook opgelucht als we een pup veilig en gezond kunnen overhandigen aan de nieuwe baasjes. Baasjes, die we zo zorgvuldig mogelijk hebben uitgekozen. Baasjes waarin wij het vertrouwen hebben gesteld dat ze goed voor onze, hun, pups gaan zorgen. Baasjes die ook vertrouwen in ons hebben, die gekozen hebben voor onze pups. 

En daarom zeg ik vol trots: "Dag lieve Alfa. Fijn dat we voor je mochten zorgen. Het ga je goed! 



Vrijdag 26 juli

En dus moest er een nieuwe nestschommel komen. Nieuwsgierig als ze zijn komen de pups met z'n allen meehelpen om hem op te hangen. Dat valt nog niet mee met zo'n 70 kilo in het mandje. Til dat maar eens op! We besluiten om het afstellen uit te stellen totdat de pups gaan eten. Dan pas is de weg vrij!

Ik heb een probleem met webnode, de leverancier van de website. Een gratis website, waar ik nu voor de derde keer voor moet betalen. Het heeft me inmiddels 210 euro gekost en voor een gratis product vind ik dat erg veel. Omdat de pups inmiddels 8 weken zijn zal er niet meer zoveel te vertellen zijn, want over een poosje gaat ieder zijns weegs. Mocht de site dus uit de lucht zijn dan komt dat door mij. Ik heb er met veel plezier aan gewerkt, ik hoop dat de lezers genoten hebben. Ik ga door tot het gaatje, maar op is op.

Zaterdag 27 juli 

hebben we met alle pups afzonderlijk een stukje gewandeld aan het riempje. We zijn van plan dat dagelijks even te doen, zodat ze vast wennen een het lopen aan de riem. Ze vonden het spannend, maar tegelijk ook erg leuk. De één liep wat makkelijker dan de ander, maar oefening baart kunt en uiteindelijk liepen ze allemaal een stukje mee.

Lastig was dat de andere pups in de ren zaten en het gekrakeel niet van de lucht was, want wat de één mag wil de ander ook, dus moest er gepiept en geblaft worden. Ze zijn soms al best een beetje jaloers op elkaar. Ach, niets menselijks is hen vreemd.

Zondag 28 juli

Vandaag is onze Aris, lief, sociaal en prachtig, uitgevlogen. Wat zijn de nieuwe baasjes blij met hem en wat gaat hij het goed krijgen. Dag lieve Bink (voorheen Aris), het ga je goed lief mannetje!

Dinsdag 30 juli

Vanochtend zijn Abena, Abby, Amy, Alonzo, Adagio, Arvid en Alvaro gevaccineerd en helemaal (weer) gecheckt door de dierenarts omdat ze nu 9 weken zijn. De dierenarts is erg enthousiast over de baby's en ze zijn op alle lichamelijke aspecten goedgekeurd. Ze hebben zich voorbeeldig gedragen.

Wat is het warm vandaag. De pups spelen steeds eventjes met een hoop bombarie en zoeken na het spel een koel plekje op. Ze drinken als een tempelier (maar dan zonder alcohol), want telkens als we bij de ren komen en de bakjes vullen dan komen ze aangerend alsof ze al uren droog staan (terwijl de bakjes soms nog halfvol zijn). Het is een Pavlov reactie, want ze doen het ook als ze lekker liggen te slepen en ik 's avonds hun bakjes nog even vul. Aan hun oortjes mankeer niks, want hoe stilletjes ik ook schenk, er is er altijd wel een die meteen reageert. En vervolgens de meeste anderen ook. Ik moet erbij zeggen dat ze ook heel graag uit de straal drinken, waarbij dan het water over hun snuitjes spettert, maar dat vinden ze heerlijk. 

Donderdag 1 augustus.

Het is een sombere dag. Bij het opstaan regent het al, maar Peter heeft de pups toch buiten gezet. Het nachthok moet verschoond worden en dat gaat niet met 7 drukke pups. In het buitenverblijf is een flink stuk waar de hondjes droog blijven, dus kunnen ze zich best even vermaken. Nadat ze gegeten hebben gaan ze spelen, Aks ik buiten kom zijn ze blijkbaar moe geworden en hebben ze een geniale oplossing gevonden voor hun rustplek: de schommel. Allemaal liggen ze er in, alsof het afgesproken was. Ze liggen droog en van de grond en met de temperatuur is niks mis. Wat een prachtig gezicht.

Zo'n natte dag is niet fijn. Tegen de avond, na vele uren in de binnenren mogen de pups nog even naar buiten, lekker ravotten, kauwen op de kauwstaafjes, rennen, blaffen en rollen verdelen. Daarna gaan ze weer naar binnen. Alles is weer schoon, binnen en buiten. Hopelijk is het morgen droog.

Zondag 4 augustus.

Na 3 dagen vind ik het wel welletjes. 3 Dagen niet fit, niet lekker, niet functioneren naar behoren. Peter was even bang dat ik een empty nest syndroom had. Maar dat is het niet hoor. Ik heb een darminfectie of iets dergelijks door andere medicijnen en ik word daar niet blij van. Zo slap als een vaatdoek. En dat precies in de periode dat we afscheid nemen van een deel van onze pups. Ik vind het vooral heel vervelend voor de nieuwe baasjes, ik had ze graag een gezelliger afscheid gegund. Maar goed, ik heb alles gegeven, hopelijk was het genoeg.

Blij!

Kijk haar nou eens blij zijn! En trots! Dat wil je toch voor je pups! Vrijdag is Amy met haar nieuwe baasjes mee gegaan.

Van nu af aan heet ze Abby. In het nest gaf het nog wel eens verwarring, want we hadden al een Abby en wie dat niet wist verbeterde mij steevast. Dat moest ik dan weer uitleggen. Grappig toch.

Enfin, Amy is dus uitgevlogen. Het is een heel fijn gevoel als je pups goed terecht komen. Je hebt er je ziel en zaligheid in gestopt, alleen het beste is goed genoeg en als ze weggaan hoop je dat ze het bij hun nieuwe thuis net zo goed hebben. Tot nu toe heb ik dat gevoel bij alle nieuwe thuisjes.

Op zaterdag zijn er 3 pups vertrokken. Gelukkig had ik voldoende assistentie om ze uit te zwaaien, Laura, Joukje, Djon, Djamay, Romeé en natuurlijk mijn eigen Peter. Zonder hen had ik het lastig gevonden. Zo beroerd als ik me voelde. Maar nu was er toch voldoende gezelligheid, er werden adviezen gegeven, anekdotes verteld, gelachen, kortom, toch een fijn afscheid,

Al met hebben nu 8 pups een nieuw baasje en eentje is in optie. 2 pupjes blijven nog een dag of 10 i.v.m. de vakantie van de nieuwe eigenaren. En dan wordt het heel stil. Wat zeg ik? Stil? Het is nu al zoveel stiller met 3 pupjes. Misschien tijd voor een leeg nest syndroom?



Donderdag 8 augustus

Ik ben er weer. Op zich is dat niet zo heel bijzonder, maar er zijn de afgelopen dagen momenten geweest dat ik dacht dat ik het niet zou overleven. Zo beroerd, zo ziek, zoveel buik- en hoofdpijn, koorts. Jeetje, dat een mens zich zo slecht kan voelen. Maar goed, na 5 dagen ellende ben ik een beetje opgeknapt. Ik kan weer staan, dus ben ik weer mobiel.

Hiernaast een foto van het afscheid van Alonzo, afgelopen maandag. Wat zullen deze lieve meisjes goed voor hem zorgen, ze zijn zo dol op hem. Hij is dan ook zo ontzettend lief. Bijzonder is, dat Jushi ook afscheid heeft genomen. Ze vindt het prima dat andere mensen haar baby's knuffelen, maar ze heeft niet gezien dat de mensen ze daadwerkelijk meenamen. Dat willen we haar niet aandoen. Natuurlijk weet ze wel dat er nu veel minder zijn, maar dat maakt haar eigenlijk wel heel vrolijk. Twee pups, daar kun je wat mee. Ze hoeven niet meer te drinken (hoewel er toch nog wel eens eentje stiekem een slokje wil nemen, maar dat heeft geen enkele zin). Ook Alonzo is dus uitgevlogen. En zo hebben alle pups een warm nestje gevonden.

Het is heel stil in huize Kruijs. Nog maar 2 puppy's zijn hier. Als ik een foto zie van het hele nest dan schiet ik vol. Zoveel pracht, zoveel liefs, zachts, schattigs, moois....ik kom superlatieven tekort. De 2 pups die er nog zijn ( Adagio (Rocco) en Abby (Miah) vermaken zich samen uitstekend en ook met Jushi kunnen ze heerlijk spelen. 

Omdat er nog maar 2 pups zijn hebben we het slaaphok verkleind. Dat grote hok was een beetje treurig, we hebben het wat knusser gemaakt, de bench is er uit en we hebben er wat paneeltjes uitgehaald. Als de pups voor de eerste keer het hokje betreden hebben ze meteen in de gaten dat er iets veranderd is. Ze snuffelen en beginnen meteen de boel te verbouwen. Ze trekken het vetbed van de kant, verfrommelen het laken, schuiven met de W.C.bak en gooien met de waterbak. Ze houden niet van verandering. Stelletje deugnieten.


Adagio aka Rocco! Weterusten!

Woensdag 14 augustus

Deze foto is van gisteravond. Rocco en Miah slapen voor de laatste keer samen. Ze liggen altijd tegen elkaar aan. Ik moet er wel even van slikken. Ze zijn zich van geen kwaad bewust.

De afgelopen verzengend hete dagen waren zwaar voor ons allemaal. Op het heetst van de dag hebben we de pups binnen gelegd. Ondanks dat de hitte zich ook in ons huis genesteld heeft is het nog altijd koeler dan buiten. 

"In Italië liggen al die honden buiten", zegt Peter. En dat klopt natuurlijk. Maar we zitten hier niet in Italië. Ik houd zelf ook siësta. Lekker binnen op de bank. Niks doen. Daar zijn de pups ook goed in met die hitte. Met niks doen. Beetje de schaduw opzoeken en luieren. Ze nemen zelfs niet de tijd om te eten. Maar binnen komen ze weer tot leven. Oké, het scheelt ons weer een wasmachine met vieze doeken. En we moeten ze 2 keer verhuizen, maar het is voor het goeie doel zullen we maar zeggen.

Woensdagmiddag.

En dan komt toch het moment van afscheid. Ons kleinste mannetje gaat ons verlaten. Ons kleinste mannetje is overigens nu al een ferme jongen. Een zachtaardig hondje, slim, hij kan zich goed weren, maar zoekt de conflicten zeker niet op. Hij wacht op zijn kans en slaat dan toe: het fijnste plekje, een vergeten kauwstaafje, een speelgoedje. En hij kan verschrikkelijk fijn samen spelen. 

Dit is toch altijd een fijn moment, het moment dat je je realiseert dat je weer een aantal mensen blij hebt gemaakt. Wat zal Adagio (Rocco) het fijn krijgen bij zijn nieuwe maatjes!

Miah komt ook nog even kijken. Eigenlijk is ze wel een beetje jaloers, want ze wil ook op schoot. Als Rocco mee is met zijn nieuwe gezin blijft Miah alleen achter. Dat vindt ze niet leuk natuurlijk. Ze neemt even de tijd om wat te piepen en te blaffen. Maar moe als ze is van alle commotie legt ze zich neer bij de situatie en gaat ze een dutje doen.


Miah en Jushi

En dan gaan we Miah vandaag nog maar eens extra verwennen. Zo alleen in die grote ren ziet het er wel heel triest uit. Dat vindt Miah ook, want ze protesteert uit alle macht. Nu mag ze even met Jushi, samen spelen en samen in de grote mand. Daar worden ze allebei blij van.

Donderdag

Op donderdag hebben we Miah met z'n allen schandelijk verwend. Ze mocht mee aan het riempje, ze werd geknuffeld, ze speelde met Jushi op het gras. En Miah liet het zich allemaal welgevallen. Ze voelt zich wel alleen, maar ze draagt haar lot als een kleine heldin. Nu en dan een piepje, een blafje, maar dat mag, dat hoort er bij. Ze eet braaf uit haar eigen bakje, alleen. En ze gaat keurig slapen, zonder gemopper. Om kwart voor 7 wekt ze ons met een bescheiden blafje.

Vrijdag 16 augustus.

Op de foto staat onze jongste kleindochter Jodie. Met Miah. Ze hebben zo fijn gespeeld samen. En oefeningetjes gedaan: Af! Zit! Kom!

Zojuist is Miah vertrokken naar haar nieuwe gezinnetje. Wat zal ze het goed krijgen! Dag lieve, dappere, slimme, pittige, eigenwijze Miah! Veel geluk, samen met de nieuwe baasjes! Het ga je goed!

Als we Miah en Renate uitgezwaaid hebben loop ik naar het terras. Ik zie nog een verloren drolletje liggen achter de schommel. Ik ruim wat paneeldelen op, verzamel de pinnen om ze vast te zetten, raap wat speelgoed op en ruim de schommel op. Ik ben moe. Ik ga er even bij zitten en probeer mijn hoofd leeg te maken.

"Ben je verdrietig?", vraagt Peter, terwijl hij bij me komt zitten. Ben ik verdrietig? Nee. "Het overheersende gevoel is momenteel opluchting. Opluchting omdat we de pups veilig en wel hebben afgeleverd aan hun nieuwe baasjes. Weg zorgen! De klus is geklaard." De wetenschap dat alle pups een fijn , warm mandje hebben geregen, dat er veel van ze gehouden wordt en dat we veel mensen heel gelukkig hebben gemaakt geeft me een gevoel van trots en tevredenheid. Het is goed. Het boek kan gesloten worden.